Kazalište

„U malu je uša đava“ naziv je predstave koja je u srijedu, 24. svibnja, oduševila publiku HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Predstava u trajanju od 2 sata prikazuje nostaligčan i emotivan život djevojčice Tisje u režiji Maria Kovača prema istoimenoj debitantskoj knjizi Tisje Kljaković Braić. Tisja je djevojčica koja cijeli svoj život živi pod staklenim zvonom. Baka i dida njen su oslonac, ona ne voli odlaziti u vrtić pa radije bira karte s didon u Ajduka. Kako i sama Tisja u predstavi kaže “Bojin se utičnice”.

Predstava prati odrastanje Tisje, od malena pa sve do srednje škole, odnosno do početka Domovinskog rata. Uz Tisju, pratimo i njezinu cijelu obitelj: oca, majku, baku, dida te susjede iz iste zgrade koji žive skladan život, tipičan za razdoblje osamdesetih godina.

Predstava je spoj zabavnih priča, lijepih trenutaka iz djetinjstva, suza i smijeha koji jako dobro opisuju odrastanje svake djevojčice. Debitanska knjiga po kojoj je predstava režirana trenutno je jedna od najčitanjih knjiga u Hrvatskoj.

Scenografija i kostimi također su publiku podsjetili na neka starija vremena. Predstava započinje direktno iz dnevnog boravka Tisjine obitelji. Dok gledate predstavu osjećate se kao da gledate svoju obitelj u dnevnom boravku.

Iako “generacija Z” nije bila rođena u to vrijeme, predstava mladima istinski dočarava to razdoblje.

Izvanredan ansambl gostujućeg HNK-a Split oduševio je publiku te ovacijama nagradio glumce. Na ovu
predstavu povedite svoje mame, tate, bake ili dide jer će im upravo ona vratiti dašak prošlosti njihove
mladosti.

Izvor slike: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

?>