Kazalište

Lutkarstvo je u Koprivnici, poznatoj po bogatoj kulturnoj baštini, oživjelo na jedinstven način. Ovaj drevni oblik umjetnosti koji je oduvijek oduševljavao djecu i odrasle, pronašao je svoj dom u šarmantnom lutkarskom kazalištu ‘Kopriva pec-pec’.

Smješteno u srcu grada, lutkarsko kazalište ‘Kopriva pec-pec’ pruža posjetiteljima nevjerojatan doživljaj koji kombinira vještinu lutkarstva s originalnim pričama. Ovo kazalište, koje je nedavno obnovljeno, postalo je središnje mjesto za male ljubitelje umjetnosti i dječje radosti iz cijele regije. Pri ulasku u kazalište, posjetitelji su dočekani veselim tonovima glazbe i šarenim plakatima koji najavljuju predstave tjednima unaprijed. Unutrašnjost kazališta koje je smješteno u Domu mladih ispunjeno je intimnom atmosferom koja stvara osjećaj bliskosti između izvođača i publike.

Razgovarala sam s voditeljicom lutkarske družine, gospođom Tigrenom Csik (Čik), koja je podijelila svoje oduševljenje zbog povratka lutkarstva u Koprivnicu. Tigrena Csik rodom je s Korčule i poznata koprivnička oftamologica. Lutkarsku je družinu vodila kroz svoj cijeli radni vijek, a nastavila je tu ulogu i u umirovljeničkim danima. “Lutkarstvo je umjetnost koja ima posebnu moć da oživi maštu i emocije. Naš cilj je stvoriti mjesto gdje će najmlađi Koprivničanci i Koprivničanke moći uživati u predstavama koje izazivaju smijeh, ali i suze sa bitnom poukom priče. Želimo da se naša kazališna scena pretvori u središnje mjesto okupljanja za obitelji i prijatelje”, rekla je Tigrena Csik.

Voditeljica lutkarske družine ujedno je i dobitnica Zlatnog vola za 2020. godinu. Najveće priznanje koje se dodjeljuje koprivničkim volonterima, Tigrena Csik osvojila je u konkurenciji 12 nominiranih iz različitih udruga koje djeluju na području grada. Oftamologinja u mirovini koja svoje slobodno vrijeme, kreativnost i stručnost nesebično daruje djeci, 2020. je uložila čak 246 volonterskih sati kako bi i u uvjetima epidemiološke krize najmlađima pružila zabavu i edukaciju.

Lutkarska družina ‘Kopriva pec-pec’ izvodi razne lutkarske predstave, od klasičnih bajki do modernih originalnih priča. Družinu trenutno čini 6 članova od 8 do 13 godina, a ove im se godine pridružila nekadašnja članica s napunjenom 21 godinom. „Neopisiv je osjećaj vratiti se ponovno na scenu pred djecu i oživjeti kako ljubav prema lutkama, tako i samu lutku“. Svaka predstava izaziva smijeh, tugu i duboku životnu pouku na kraju priče. Djeca možda neće uvijek shvatiti savjete odraslih ozbiljno, ali kada je čuju iz šarenih i velikih očiju lutke zasigurno ostaje zapamćena.

Lutkarstvo u Koprivnici privlači sve veći broj posjetitelja iz okolnih gradova i regija i stvara vibraciju umjetnosti u gradu. Dom mladih nije samo mjesto izvođenja predstava, već i centar edukacije za mlade talente koji žele naučiti umijeće lutkarstva. Lutkarska družina organizira radionice i tečajeve za djecu i mlade, pružajući im priliku da se upuste u svijet lutkarske umjetnosti. Tijekom tih radionica, polaznici se upoznaju s različitim tehnikama lutkarstva, izrađuju vlastite lutke i uče kako ih animirati. Jedan od polaznika radionica je i dječak Fran, koji je svoju strast prema lutkarstvu otkrio nedavno. „Ovdje sam naučio mnogo o različitim vrstama lutaka i kako stvoriti svoju vlastitu predstavu. Svaki put kad stajem iza scene, osjećam se kao da ulazim u čarobni svijet”, rekao je Fran s osmijehom na licu. Lokalna zajednica također podržava mlade lutkare. Ljubitelji lutkarstva redovito dolaze na predstave sa svojom djecom i unucima, stvarajući poseban obiteljski doživljaj. Osim redovitih predstava, lutkarska družina ‘Kopriva pec-pec’ sudjeluje i na posebnim događajima, kao što su ‘Renesansni festival’ i gostovanja lutkarskih skupina iz drugih gradova. Uz lutkarsku družinu i lutke, Koprivnica se ponosno ističe kao destinacija koja njeguje umjetnost i kulturu. Ovo nije samo zabava za djecu, već i prilika za odrasle da se vrate u djetinjstvo i ponovno osjete čaroliju lutkarskog svijeta. Uzbuđenje i radost koje lutke donose, bez obzira na dob, svjedoče o njihovoj univerzalnoj privlačnosti i važnosti očuvanja ovog drevnog oblika umjetnosti za buduće generacije.

Izvor slika: Grad Koprivnica i Savez dnd

?>