Zdravlje

Zeleni čaj jača srce i krvožilni sustav, smanjuje kolesterol i regulira šećer u krvi – ali i ubrzava metabolizam. Unosom zelenog čaja počinju se odvijati detoksikacijski procesi, a tijelo se čisti od štetnih tvari i kancerogenih stanica. Otkriven je i njegov dobar učinak na mršavljenje jer pospješuje probavu i stimulira razgradnju masnoća.

Zeleni čaj sadrži 300 tvari, a jedna od njih je i kofein koji, prema riječima znanstvenika, ima negativni učinak kod ljudi, jer u većim količinama djeluje na živčani sustav te uzrokuje nesanicu. Iako se dnevno preporučuju 2-4 šalice čaja, svaka osoba mora naći svoju idealnu količinu kako se previše kofeina ne bi negativno odrazilo na tijelo i organizam.

U prilog zelenom čaju ide i istraživanje u Kini i Japanu. U tim se zemljama čaj ispija najviše, životni vijek ljudi je najdulji, a stopa kancerogenih oboljenja najmanja.

Ako već pijete čaj ili ćete tek početi, pitanje je koji zeleni čaj piti. Onaj od sušenih listića ili u filtar vrećicama? Svakako je preporuka da se zeleni čaj radi od sušenih listića jer su sačuvali najviše svojstava. Kod čaja u vrećicama listovi se lome pa se svojstva čaja gube i okus se mijenja. Za pripremu u 300 ml vode zagrijane na 70 stupnjeva potrebno je staviti jednu žličicu čaja, držati u vodi 2 minute i procijediti.

U trgovinama ćete naići na desetke vrsta zelenoga čaja, a u specijaliziranim trgovinama je za ljubitelje tog kraljevskog napitka ponuda mnogo veća. Aromatizirati ga uljem bergamota koje posebno obožavaju Englezi ili pak dodatkom listića vanilije koji ima antibakterijsko djelovanje – Vaš je izbor. Dodavanje jabuke, cimeta, narančine kore, komadića ananasa, papaje ili pak jagoda garantira da Vam zeleni čaj neće dosaditi.

?>