DRUŠTVO

U vrijeme kad svaka država ima sve istaknutijih pozitivnih i negativnih strana, teško je odrediti koje zemlje spadaju u skupinu najgorih, a koje u skupinu najboljih za život. No svakako ima onih koje se po nečemu posebno ističu – neke po boljim, a neke po lošijim primjerima. Mnogi su kriteriji po kojima se biraju najbolje zemlje za život – zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, dostupnost obrazovanja i informacija, mogućnosti stanovnika drugih zemalja (poštivanje ljudskih prava, sloboda izbora, tolerancija itd.)…

Norveška je nekoliko godina zaredom dobila titulu najbolje države na svijetu. U pronalasku posla prednjače jedino Kanada i Australija. Kaže se kako je Norveška jedno od najsretnijih mjesta na svijetu, i to zbog prosječnog trajanja života stanovnika i slobode koja se pruža te zdravlja i socijalne potpore. Stopa kriminala, ubojstava i pritvora u Norveškoj vrlo je niska. U Norveškoj postoji zakon pod nazivom Allemannsrett (Pravo svih ljudi), a označava slobodu lutanja. Iza Norveške nalaze se Australija, Novi Zeland, SAD i Irska.

Novi Zeland nalazi se među najboljim zemljama za život zbog osobnih prava i sloboda, pristupa internetu i upisa u školu. No mana je ove zemlje, kao i ostalih koje se nalaze na vrhu, u tome što je vrlo loše ocijenjena kada je riječ o održivosti okoliša. Što se tiče najboljih ocjena za kvalitetu zraka i vode, za dobru zaštitu građana od zagađenja vode i prirodnih katastrofa, na prvom mjestu nalazi se Finska. No njena velika mana jest proizvodnja iznad prosječne količine stakleničkih plinova. Najmanje onečišćenje zraka u urbanoj sredini ima Moldavija, dok je voda najkvalitetnija u Norveškoj.

Island je proglašen najboljim mjestom za život žena. Ravnopravnost između spolova nije nešto što bi nas u 21. stoljeću trebalo začuditi, no Island se svakako može pohvaliti svojom jednakošću u spolovima, i to u politici, obrazovanju, znanstvenoj zaštiti i zapošljavanju. Zbog vrlo raširenog nasilja nad ženama, loše zdravstvene njege i siromaštva, najgore mjesto za život žena pripalo je Afganistanu. Neizostavna je i trgovina ženama. U Afganistanu je, zbog loših zdravstvenih uvjeta, veća šansa da će žena umrijeti za vrijeme poroda nego od bombe ili metaka.

Somalija se ubraja u najgore zemlje za život. Od 2008. godine ne pomiče se s vrha liste najgorih država svijeta. Mnogi Somalci gladuju, a česte su i strane intervencije. Državna je uprava vrlo neefikasna. Trećina djece je pothranjena, a mnogo djece ni ne doživi petu godinu. Prosječni Somalac ne doživi 51. godinu. Osim toga, pristup zdravstvenoj pomoći vrlo je loš jer tek 15 % žena ima pristup kontracepciji. Uza Somaliju povezuje se terorizam s glavnom terorističkom grupom pod nazivom Al-Šabab. Najgore države za život povezujemo i s velikom stopom siromaštva koje je rašireno i u zemljama poput Nepala, Maroka, Saudijske Arabije, Etiopije, Haitija i Ugande.

Hrvatska se u najboljih 100 zemalja za dobar život nalazi u zlatnoj sredini – na 50. mjestu. Dobrostojeći smo po obrazovanju, sigurnosti i zdravstvu, a slabiji na području društvenog kapitala. Slovenija je nešto uspješnija i nalazi se na 24. mjestu. Ostali susjedi daleko su iza Hrvatske: Srbija na 77. mjestu, a Bosna i Hercegovina čak na 91. mjestu prema Indeksu blagostanja britanskog instituta Legatum iz 2014. godine.

 

?>