Putovanja

Tampanjsko jutro studentima s područja Balkana, odnosno sudionicima Work and Travel USA programa, nije donijelo miran početak dana koji su očekivali.

 Umjesto toga, bučni zvukovi sirena i upozorenja na njihovim mobitelima označili su početak neočekivane avanture. Uznemireni studenti shvatili su da su prisiljeni napustiti grad Tampu na Floridi zbog najjačeg uragana u posljednjih deset godina – uragana Iana.

Prošlog ljeta, ova hrabra grupa studenata odlučila je sudjelovati u Work and Travel programu u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihov dobro planirani put započeo je desetodnevnim boravkom na Floridi, s početnim zaustavljanjem u Miamiju. Međutim, njihova avantura je dobila potpuno neočekivan obrat.

U rano jutro, studente su iz sna probudili zvukovi sirena koji su odjekivali gradom. Panika je zavladala među njima dok su na svojim mobitelima čitali alarmantna upozorenja koja su naređivala trenutnu evakuaciju grada zbog približavanja uragana Iana. Odmah su počeli pakirati svoje kofere i krenuli prema sljedećem najbližem gradu – Orlandu. No, na putu do Orlanda naišli su na ogromnu gužvu i sve veće nevrijeme, što je samo pojačalo njihovu zabrinutost.

Kada su konačno stigli u Orlando, planirali su ostati tamo dva dana, no susret s lokalnim stanovništvom dao im je do znanja da uragan Ian predstavlja prijetnju cijeloj Floridi.

“Roditelji su nas pitali gdje smo, a mi smo im odgovorili da je lijepo i sunčano vrijeme, te da se zabavljamo, sve samo da se ne brinu, a vani je opća katastrofa”, izjavio je student Zvonimir Fusić pokušavajući umanjiti svoje brige kako bi zaštitio roditelje.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, odlučili su se na rizičnu odluku odnosno raniji let iz Orlanda za Las Vegas. No, nažalost, sustigle su ih nepredviđene komplikacije. Samo pet sati prije planiranog leta, stigla je obavijest koja je preokrenula njihove planove. Svi aerodromi u krugu od 500 kilometara bili su zatvoreni zbog približavanja razornog uragana Iana. Njihov let bio je otkazan, a vremenski uvjeti su se sve više pogoršavali.

U nastojanju da sačuvaju vlastite živote, hrabri studenti morali su brzo reagirati i pronaći alternativno rješenje. Uzeli su stvari u svoje ruke i donijeli odluku koja će se pokazati presudnom u njihovom bijegu od uragana. Krenuli su na opasno putovanje automobilima prema sjeveru Sjedinjenih Američkih Država.

Bez oklijevanja, studenti su se ukrcali u automobile i krenuli prema New Yorku, vozeći što brže moguće kako bi izbjegli sve veće prijetnje koje je donosio uragan Ian. Njihova vožnja bila je ispunjena rizicima i izazovima dok su se suočavali s nepogodom koja je prijetila iza njih. Uz stalno praćenje vremenskih izvještaja, uspijevali su održati korak s uraganom, samo nekoliko sati ispred njegovog snažnog udara.

Nakon 17 iscrpnih sati vožnje, ispunjenih nespavanjem i opasnostima, studenti su napokon stigli do New Yorka, njihovog privremenog utočišta. Osjećaj olakšanja i zahvalnosti preplavio ih je kada su shvatili da su uspjeli preživjeti uragan i stići na odredište relativno neozlijeđeni. Iako je uragan bio njihova pratnja tijekom puta, njihova hrabrost i brza reakcija bili su ključni u njihovoj borbi za preživljavanje.

Odlučni da što brže zaborave na ovu nemilu avanturu i okrenu se pozitivnim trenucima, studenti su odlučili proslaviti svoju sreću i preživjelu opasnost. Okruženi sigurnošću New Yorka, razveselili su se uz zabavu pokraj bazena.

Izvor slika: Zvonimir Fusić

?>