Putovanja

Odabir destinacije za svoj Erasmus program jedna je od najvažnijih odluka svakog studenta koji se odluči na takvu avanturu. Studentima je to savršena prilika za otkrivanje novih horizonata, a neke od prednosti svakako su osoban i profesionalan razvoj.

Studentima na području Europe Erasmus program zasigurno je već vrlo dobro poznat pojam. On studentima omogućava studiranje i praksu na različitim sveučilištima u inozemstvu na određeno vremensko razdoblje. Najčešće je jedna od najvećih nedoumica upravo odabir destinacije za Erasmus. Odabir destinacije obično se svodi na najbolju ravnotežu između lokacije, kulture, zabave, sveučilišnih programa, ali i studentskog budžeta. U nastavku se nalaze jedni od najpopularnijih i najčešćih studentskih odabira destinacija za Erasmus.

Španjolska

Španjolska je jedna od najposjećenijih zemalja prema broju turista, ali je ujedno i jedna od najomiljenijih destinacija među studentima. Barcelona je odabir broj jedan kod većine studenata. Nalazi se na sjeveroistoku zemlje te ima izlaz na more. Grad je nevjerojatan, vrlo živahan i gotovo nikada ne spava. Sama Katalonija je prekrasna regija, poznata po svojoj povijesti, kulturi, ali i gastronomiji. Još jedan izrazito popularan španjolski grad je i Madrid. Ovaj grad ima ponešto za svačiji ukus. Njegova kulturalna raznolikost je nevjerojatna, s obzirom na to da je dom brojnim stranim studentima. Sve ovo obogaćuje njegovu kulturu. Velika prednost je i njegova lokacija. Naime, grad se nalazi u samom središtu Španjolske, što ljudima olakšava putovanja i omogućuje im preseljenje s lokacije na lokaciju. Nasuprot ovim užurbanim gradovima nalazi se nešto smirenija Granada. Ovaj se grad nalazi na jugu Španjolske. Ima mnoštvo turističkih atrakcija na kojima je vidljiv maurski utjecaj što ga posebno ističe. Još jedna velika prednost je i činjenica da je jedan od najjeftinijih gradova u Španjolskoj.

Francuska

Francuska je uz Španjolsku također jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Prvi je naravno Pariz ili „grad ljubavi“. Ovaj je grad centar mode i umjetnosti u jednom. Njegove kultne znamenitosti te raznolika kultura čine ga neodoljivim. Nešto dalje od Pariza nalazi se i grad Rennes. Grad je to srednje veličine, ali ujedno i jedan od francuskih gradova s najviše stranih studenata. Sadrži mnoštvo kulturnih znamenitosti. Za one koji se zažele gradske vreve, mogu samo uskočiti na brzi vlak za Pariz i stići će ondje za dva sata.

Italija

Italija kao zemlja umjetnosti, povijesti, mode i jedne od najpopularnijih kuhinja na svijetu svakom studentu garantira nezaboravno Erasmus iskustvo. Prvi odabir kod većine studenata je Rim. Rim je zasigurno grad koji bismo mogli nazvati „rajem za studente“. Nudi bezbroj mogućnosti, od razgledavanja povijesnih i kulturnih znamenitosti pa do ispijanja kava na talijanskom suncu. Izbor je beskonačan. Luksuzni Milano također je jedan od popularnijih odabira. Grad je poznat kao sjedište mode i umjetnosti.

Engleska

Multikulturalna Engleska zasigurno je odličan odabir za svakog studenta. Najpopularniji grad je London. Sam London sjedište je nekoliko najprestižnijih fakulteta na svijetu. Nudi i mnoštvo turističkih i kulturnih atrakcija. Osim toga, Engleska je poznata i kao „zemlja nogometa“ pa će svim ljubiteljima ove najvažnije sporedne stvari na svijetu to biti veliki plus.

Portugal

Portugal se s pravom nalazi na listi top 5 najpopularnijih Erasmus destinacija. Kao portugalska prijestolnica, Lisabon je prvi na listi. To je grad bogate povijesne kulture. Osim svojih povijesnih i kulturnih znamenitosti, poznat je i po ukusnim jelima od morskih plodova.

Izvor slika: Pexels / YT screenshot

?>