Što doručkovati?
Za doručak možemo slobodno reći da je najbitniji obrok i preduvjet za dobar početak dana. Pravilan i dobro izbalansiran doručak pridonosi boljim rezultatima na poslu, školi ili fakultetu. Važnost doručka treba češće isticati iz jednostavnog razloga – statistike pokazuju kako više od 50 posto ljudi preskače doručak.
S preskakanjem doručka dolazi i neizbježan umor tijekom dana, a mozak i tijelo nemaju energije za pravilno funkcioniranje.
Ljudi koji preskaču doručak najčešće piju kavu, puše cigarete ili konzumiraju nešto slatko. To može nakratko odgoditi osjećaj gladi ili potrebu za hranom, ali nikako nije pametan izbor. Nepravilan doručak za sobom povlači i prejedanje za vrijeme ručka, a ni to nije dobro.
Preskakanje doručka može biti i pogrešna strategija ako želite izgubiti na težini. Mnogi vjeruju da će smršaviti ako preskaču obroke, ali to jednostavno nije točno. Tijelu je energija potrebna više puta tijekom dana, počevši ujutro – za vrijeme doručka. Zapravo, pravilan doručak je dobar za gubitak tjelesne mase. Ustvari, ljudi koji redovno doručkuju lakše zadržavaju željenu tjelesnu masu.
Što doručkovati?
Budući da je doručak uistinu najvažniji obrok, prestanite ga preskakati. Umjesto kolača pojedite hrpu voća, jaja ili zobene pahuljice. Kombinacija je bezbroj.
Dobar doručak uključuje:
– mliječne proizvode (dobar izvor proteina i kalcija)
– integralna peciva ili pahuljice (izvor kompleksnih ugljikohidrata)
– voće (izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala).
Ljudi koji ne doručkuju često se izgovaraju na nedostatak vremena za pripremu doručka.
Žitarice s fermentiranim mliječnim proizvodima odličan su izbor. Odaberite kukuruzne, zobene ili pšenične pahuljice i prelijte ih obranim, sojinim, kokosovim ili zobenim mlijeko, a možete i običnim mlijekom s nižim udjelom masnoća. Uz to možete dodati komadiće voća, orašaste plodove, med ili kakao sa smanjenim udjelom masti. Dobar izbor može biti i neko integralno pecivo s nemasnim sirom, šunkom i povrćem po izboru.