Glazba

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) obilježilo je 70. obljetnicu. Svečanost je 18. studenoga održana u Lisinskom. Nakon dodjele nagrada i otvorenja izložbe, posjetitelji su mogli uživati u koncertima.

Svečanost se sastojala od tri dijela. Prvi dio večeri započeo je svečanom sjednicom Skupštine Hrvatskog društva skladatelja, promocijom prigodnih knjižnih izdanja Kronika i Članovi, reprodukcijom filma HDS – 70 godina redatelja Tonija Volarića i dodjelom godišnjih nagrada HDS-a za 2014. godinu.

Nagradu Vatroslav Liskinski za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu dobio je pijanist Goran Filipec za album objavljen pod etiketom uglednoga međunarodnog nakladnika koji je u cijelosti posvetio inteligentnom klavirskom opusu hrvatskog skladatelja Ive Mačeka (Maček – Complete Piano Music). Nagradu Josip Andreis za doprinos na području muzikologije i glazbene publicistike uručena je je doktorici Vjeri Katalinić za dvojezičnu knjigu Sorkočevići – dubrovački plemići i glazbenici u izdanju Muzičkoga informativnog centra KDZ 2014. Nagradu Franjo Ksaver Kuhač za područje tradicijske glazbe uručena je kantautorici i etnomuzikologinji Lidiji Bajuk za autorske i glazbeno-istraživačke projekte na temelju glazbene baštine međimurskog kraja. Nagradu Milivoj Körbler za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe odnio je Davor Gobac za pjesme na jubilarnom 10. albumu Ćiribu ćiriba grupe Psihomodo pop u izdanju diskografske kuće Dallas Records. Nagradu Boris Papandopulo za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe dobio je Ante Knešaurek za skladbu Mjesec za simfonijski orkestar koja je praizvedena 6. studenoga 2014. na otvaranju 51. Glazbene tribine Opatija. Nagradu Miroslav Sedak Benčić za autorsko djelo na području jazza primio je Bruno Šercar za autroski projekt Jazzina Croatica. Naposljetku, nagradu Adalbert Marković za afirmaciju položaja skladatelja i autroskih prava dobio je Miroslav Drljač Rus za sastavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnoga glazbenog urednika Narodnog radija.

nagrade

Otvaranje izložbe HDS – 70 godina bilo je rezervirano za drugi dio svečanosti.

Završni dio bio je svečani koncert također podijeljen u tri dijela.

Publici se najprije obratio predsjednik HDS-a Zoran Juranić. Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda, izveo je djela Adalberta Markovića, Julije Njikoš, Živana Cvitkovića (arr. T. Uhlika), Sjepana Mihaljineca / D.Britvića i Tomislava Simovića.

Najviše pažnje i ovacije publike dobile su skladba Zadnji fijaker Stjepana Mihaljineca / D. Britvića (koji je s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije izveo poznati glumac Adam Končić) i djelo Baltazar Tomislava Simovića. Publika je sudjelovala u izvedbi pjevajući pjesmu.

Drugi dio koncerta izveo je jazz-orkestar Hrvatske radiotelevizije. Izveli su djela Miljenka Prohaskog, Boška Petrovića (arr. L. Žužić), Ive Robića / M.Kinela i Ive Körblera / S. Stanića (arr. R. Bosnera). Posebni gost bio je poznati pjevač Marko Tolja koji je izveo posljednja dva djela – Samo jednom se ljubi i Prolazi sve. Najviše pažnje privukla je skladba Samo jednom se ljubi na koju su neki članovi publike počeli pjevati. Završni dio koncerta izveli su simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije. Izveli su djela Stanka Horvata (M. Dizdar), Ivana Brkanovića, Marka Ruždjaka, Borisa Papandopula, Arsena Dedića, Igora Kuljerića, Natka Devčića, Ive Tadijanovića i Jakova Gotovca. Najzapaženija je bila skladba Daleko me biser mora Ive Tadijanovića iz operete Mala Floramye.

„Jako mi se svidio koncert i drago mi je da je moj prvi koncert u Koncertnoj dvorani Vatrosav Lisinski bio baš ovakve prigode. Sviđa mi se što je bilo puno ljudi iako dvorana nije bila skroz puna kako sam ja očekivala da će biti“, izjavila je Lana Jurinić, učenica 6. razreda glazbene škole.

Dok Marija, stanovnica grada Zagreba, kaže: „Koncert mi se jako svidio. Drago mi je da su izvodili i neka poznata djela za nas koji se baš i ne razumijemo u klasičnu glazbu. Također mi je se jako svidio izbor gostiju.“

Koncertu su također prisustvovali izaslanik predsjednice Repubike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je i bila visoki pokrovitelj koncerta, ministar kulture Berislav Šipuš i gradonačelik Grada Zagreba Milan Bandić.

?>