KULTURA

Tajnoviti Grof Darkula danas je postavio standard napunivši dvoranu prilikom promocije “Priručnika za preživljavanje” u zagrebačkom KIC-u povodom Zagreb Book Festivala. Zanimljive sugovornike na predstavljanju već rasprodate knjige moderirala je književnica Ivana Bodrožić.


“Jeste li Vi Grof Darkula?” bilo je uvodno pitanje moderatorice koje je zanimalo sve prisutne. Drugim pitanjem “Tko ste i zašto ste ovdje?” otkrili smo uloge u suradnjama, ali i splet pod kojim se vode svi koji su sudjelovali u ovoj promociji. 
Gosti današnje promocije bili su: influenserica i aktivistica Pamela Pirkić, novinar i aktivist Duje Kovačević, spisateljica Nastja Kulović te psihologinja i aktivistica Miranda Novak.


Pamela je otvorila ovo predstavljanje i progovorila o početcima suradnje kada je podijelila video uratke na svom Instagramu o temama koje su zapostavljene, a oduševile su i zaokupile pažnju. Spomenuta “knedla u grlu” nakon toliko tisuća pregleda i originalnog etičnog sadržaja u svim objavama na profilu Grofa rezultirale su još većom popularnošću tokom suradnje. “Kad sam zapravo prvi put čitala neku knjigu koja je tako pisana, baš me pogodilo”, izjavila je nakon što je pričala o temama koje su nju osobno zaintrigirale u samom priručniku.


“Nisan Darkula, ne znan kako bi mogao bit’. Ja san tu zbog toga što san napisa osvrt odma dok san je pročita i ovo je najteža knjiga koju san ja najlakše pročita”, objasnio je Duje dok se prisjećao emotivnih doživljaja knjige uz kratku usporedbu HŽ-a u odnosima iz vlaka u bus i obrnuto. Dojmilo ga se isto poglavlje kao i Pamelu, ali i živost tih likova kroz naše neznanje tko su oni zapravo.

Najsumnjivija osoba dobila je isto pitanje, ali je objasnila kako bi bio loš strateški potez pisati tekst za korice knjige. Nastja je naglasila kako je bila ganuta čitati rukopis direktno i biti dio ovog projekta. “Dosta nas živimo u nekom svom mjehuriću, ova knjiga je razbila moj mjehurić jer sam plakala na svakom poglavlju i shvatila da ima puno onih kojima je loše. Izdvojit’ nešto mi je užasno teško jer svako mi je poglavlje bilo kao da me netko primio za ramena i baš dobro protres’o”, izjavila je spisateljica. Neka dubokumna pitanja su je morila, nije mogla spavati, kaže da je probudilo to nešto u njoj i presretna je svojim osobnim zaključcima.


“Zalutajući u promociju” ili “dolaskom na poziv”, kako su se našalili, sudjelovala je gošća iz projekta Pukotine koji se bavi sličnim temama te se pokušavaju približiti mladima. “Svaka jednakost, svako pitanje ljudskih prava nas se tiče. To širi gledano ono što nekako je podloga za mentalno zdravlje društva”, objasnila je Miranda kroz neku svoju digresiju uz dodatak da je velika mudrost u tako malo teksta sročiti nešto tako bitno.

Prožeto je pitanje generacijskog jaza, kako se prilagoditi i kolika je razlika. Svatko je imao par rečenica, a zaključak je komunikacija s mladima i slušanje mladih kako bi naučili nešto novo uz svu novu tehnologiju koja se nudi. Potpuna suludost koncepta nepoznatog autora, komičnost gostiju, korištenje priručnika kao “mosta za povezivanje” i gromoglasan pljesak publike završili su današnju promociju.

Izvor slike: Ivana Soldo

?>