Zabava

Plesni studio Fusion u zagrebačkom je kinu SC 17. lipnja 2023. oduševio publiku svojom spektakularnom produkcijom. Ova dinamična plesna grupa predstavila je svoje najnovije koreografije u različitim plesnim stilovima, izmamivši veliko oduševljenje prisutnih. Uz energične ritmove, unikatne kostime i fascinantne svjetlosne efekte, Fusion je demonstrirao svoju strast prema plesu i talent svojih članova. Ova produkcija nije samo bila prilika za grupu da pokaže svoj rad, već je imala i dublju svrhu – povezati plesne skupine međusobno, potaknuti međusobnu podršku i stvaranje novih prijateljstava unutar plesne zajednice.

Iskusna koreografkinja i dugogodišnja trenerica grupe Fusion Nina Vidošević dugi niz godina uspješno je trenirala plesače u raznim stilovima kako bi bili spremni za različite nastupe i projekte. Studio je stekao reputaciju kao mjesto gdje se njeguje talent i kreativnost dolazi do izražaja. Ova produkcija predstavlja vrhunac njihova rada za ovu sezonu, okupljajući 22 grupe koje su mjesecima marljivo vježbale kako bi postigle izvanredne rezultate.

Jedna od glavnih ideja i priča koja je stajala iza ove produkcije bila je prikazati sve koreografije na kojima su grupe Fusion radile. Osim toga, željeli su povezati plesne skupine i potaknuti međusobnu podršku. Obično, zbog brojnih natjecanja i projekata kako nam je istaknula plesačica Jana, ove grupe nisu imale priliku vidjeti izvedbe drugih skupina. Ova produkcija pružila je priliku da se plesači i treneri upoznaju s radom drugih grupa, bodre i inspiriraju jedni druge te zajednički stvore posebno iskustvo.

Voditelj je započeo večer riječima: “Dobrodošli na ovaj spektakularni plesni događaj! Danas ćemo svjedočiti nevjerojatnim plesnim izvedbama koje su rezultat predanosti, talenta i ljubavi prema plesu”.

Kroz raznolike plesne stilove poput jazz dance-a, hip hopa, contemporaryja, urbanih plesova i breakdance-a, Fusion je stvorio impresivan spektakl na pozornici. Svaka plesna točka donosila je jedinstvenu energiju i priču. Uz različite glazbene žanrove kao što su rap, pop, house/techno, klasična pa čak folk glazba, svaka grupa je izrazila svoju kreativnost i umjetničku interpretaciju glazbe kroz ples, stvarajući jedinstvenu i neponovljivu atmosferu na pozornici. Kroz savršeno sinkronizirane pokrete, izvanrednu kontrolu tijela i ekspresivnost, plesači su prenosili emocije i priče izvedbi na publiku.

Kostimografija je bila jedan od ključnih elemenata koji je priodnio vizualnoj atraktivnosti produkcije. Svaka grupa je pažljivo odabrala kostime koji su istaknuli njihovu izvedbu i doprinijeli cjelokupnom doživljaju. Od unikatnih dizajna do elegantnih detalja, kostimi su odisali kreativnošću i originalnošću. Neki plesači isticali su se posebnim odjevnim kombinacijama, dodajući još više estetskog užitka izvedbi. Uz to, neke točke su koristile rekvizite koji su dodatno obogatili koreografiju i donijeli dodatnu dimenziju plesnim izvedbama.

Svjetlosni efekti igrali su ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i naglašavanju emocija na sceni. Sjajno osvjetljenje pratilo je ritam glazbe i pokreta, stvarajući izvanredne vizualne slike koje su publiku ostavljale bez daha. Svaki pokret je bio naglašen svjetlosnim elementima, stvarajući jedinstveno iskustvo za gledatelje. Uz zvuke glazbe, svjetlosni elementi stvarali su čaroliju na pozornici, dodajući magičnu dimenziju produkciji.

Reakcija publike bila je nevjerojatna. Nakon svake plesne točke dvorana bi se ispunila gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Emocije su se osjećale u zraku, a oduševljenje je bilo zarazno. Često su se čuli uzvici podrške iz publike i od strane kolega plesača koji su izražavali svoje oduševljenje i divljenje prema izvedbama. Energija koja je kružila dvoranom stvarala je posebnu povezanost između izvođača i publike, stvarajući nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

Koreografiju na pjesmu iz broadwayskog mjuzikla „Sexy in the boots“ pod nazivom “Sex in the heels” predstavio je voditelj: “Ova koreografija simbolizira različitosti, toleranciju i jednakost, a sve to je sjajno interpretirano u koreografiji Romana Vrančića”.

Trenerica Dorotea najavila je plesnu točku koju će izvesti mala vojska plesačica: “Ova grupa je prvi put iskusila natjecanje i uspjela osvojiti prvo mjesto. Njihova koreografija će vam pokazati kako izgleda život kada izlazimo iz rutine, usudimo se probati nešto novo i biti svoji”.

„Drage moje biserke, godinama smo skupa na ovom plesnom podiju, neke ste došle kao mali juniori i bile manje od mene. Ples je bio nepoznanica, kao i koja je noga lijeva, a koja desna, a sada, sada ste me sve prerasle pa vas zezam da ste „gentle giants“. Sretna sam što sam imala privilegiju gledati kako se razvijate i rastete u plesače kakve ste danas, prevalile ste velik put. Hvala vam na strpljenju, hvala vam na povjerenju i što se trudite ostvariti svaku moju viziju. Znam da vas velike stvari tek čekaju, uživajte u procesu, jer to je najljepši dio svega”, riječi su jedne trenerice za njenu grupu.

U razgovoru s plesačima i trenerima, otkrili smo strast i predanost koja leži u srcu Fusiona. Nina Vidošević, voditeljica studija, istaknula je: „Ova produkcija je bila prilika za naše plesače da se pokažu u najboljem svjetlu i pokažu koliko su napredovali, ali također je bila prilika da se međusobno podržimo i pokažemo koliko smo jaka i složna plesna zajednica”.

Plesači su istaknuli koliko su uživali u pripremi ove produkcije i kako su kroz naporan rad i predanost uspjeli postići visoki standard izvedbi. „Mjeseci rada i vježbanja doveli su nas do ove točke. Bilo je izazovno, ali svaki korak, svaki pokret vrijedio je truda. Osjećaj zajedništva i ponosa što smo izveli ovu produkciju ne može se opisati riječima“, izjavila je plesačica Jana.

Nakon završetka produkcije, razgovarali smo s jednom djevojkom iz publike, koja je s oduševljenjem izjavila: „Bila sam impresionirana energijom i profesionalizmom grupe Fusion. Njihove izvedbe su bile inspirativne i emotivne. Ova produkcija definitivno je ostavila trajan dojam na mene i potaknula me da i sama istražim svijet plesa”.

Na samome kraju, trenerica Nina održala je kratki govor uz dozu humora prije izvedbe zadnje točke: „Obično se uvijek zahvalim publici kao i ovaj put što ste izdržali s nama u ovom „čarobnom dimu“, svjetlima i vrućini, ali ovaj put bih se zahvalila prvenstveno ljudima koji će sada izaći plesati točku koju će Marin puno ljepše najaviti, koji su posudili svoje vrijeme i talent meni, koja sam imala neku ideju što želim ostvariti, odnosno pokazati kao završnu točku na kraju sezone“. Odmah nakon toga voditelj je dodao: „Kako se studio Fusion razvijao godinama, tako je i Nina odrastala s njime, od plesačice, voditeljice, sve do koreografkinje, odbacivala je stare, a prihvaćala nove promjene i nailazila sreću i kreativnost u svemu što radi”.

Uslijedila je točka za koju mislim da je sve ostavila bez daha, radi se o koreografiji svih trenera grupe Fusion, koja je dala još samo dodatnu potvrdu talenta, predanosti i nevjerojatne plesne energije kojom obasipaju svoje plesače.

Nakon produkcije postavila sam par pitanja treneru Davidu i trenerici Ivi:

Na pitanje: „Koliko okvirno traju pripreme, odnosno koliko je vremena potrebno da se usavrši jedna koreografija?”, David je rekao: „Ovisno o tome koliko je koreograf spreman, ako iskoreografiram sve na vrijeme i u određenom vremenu uspijem pokazati sve grupi, nevezano bili to juniori ili seniori, priprema za jednu koreografiju od 3minute za neko natjecanje naprimjer ili nastup treba otprilike mjesec/mjesec i pol, a onda uz to naravno idu isplesavanja, ide čišćenje koraka, ali onda cijeli taj proces traje nekih 2 mjeseca. Opet ponavljam, bitno je koliko je koreograf spreman i koliko spreman dođe na te treninge i taj sat i ima li viziju i jasne ciljeve što točno želi napraviti s grupom“.

Ivin odgovor na isto pitanje bio je: „Pripreme koreografije jako ovise o starosti grupe i tome koliko su napredni, ja vodim početnu grupu za koju sam pripreme započela 2-3 mjeseca ranije, dok je s naprednom grupom naravno lakše jer puno brže i točnije hvataju pokrete pa pripreme mogu trajati i samo mjesec dana, a nekada je dovoljno i samo 5-6 probi“.

Iduće pitanje bilo je: „Tebi kao treneru/ici, koliko je stresan raditi taj posao, voditi više grupa i misliš li da je to usporedivo s nekim drugim zanimanjem ili to više gledaš kao neku veliku ljubav i strast od koje zapravo na kraju dana možeš profitirati?“. David je rekao: „Na početku je bilo stresno kada sam tek počeo, međutim, mislim da je sada kao i svaki drugi posao, samo što volim to što radim, jer sam se uvijek u životu vodio time da radim nešto što volim, tako da smatram da stvarno nije težak posao. Najteži dio u mom poslu, odnosno koreografskom i voditeljskom je kreativnost, ne smije se dogoditi da ti ponestane ideja ukoliko uđeš u sezonu sa grupama.“, a Iva: „Vođenje treninga je za mene dosta stresan posao jer kao koreograf uvijek imaš neka očekivanja od koreografije koju radiš, sve to ovisi o plesačima pa se zato ta očekivanja moraju prilagoditi grupi koju vodiš. No iako je jako stresno pred natjecanja i produkcije,dok se ta koreografija ide izložiti publici, nekako kada se sve to završi je jako zadovoljavajuće i ispunjava me. Isto tako me ispunjava činjenica kad vidim da djeca koja mi dolaze na treningu uživaju i vole dolazit’ na treninge i trude se pa se na kraju sav taj stres s početka isplati”.

Na treće i zadnje pitanje: „Na produkciji je voditelj više puta spomenuo velika postignuća pojedinih plesnih skupina na natjecanjima pa me zanima koliko vam to znači, u smislu motivacije za daljnji rad i napredak i kakav je zapravo osjećaj bio postići sve to?“, Iva je odgovorila: „Što se tiče natjecanja, jako dobra stvar su za zbližavanje grupe. Što se tiče samih nagrada, ako prođeš na ‘Gala večer’, to su inače najbolje koreografije natjecanja, jako podiže moral, motiviranost i samopouzdanje same grupe.“

Kasnije sam jednu plesačicu pitala kako uspijeva uskladiti treninge s fakultetom, kako je njoj bilo na današnjoj produkciji i kakav je uopće osjećaj nastupati pred poprilično velikim brojem ljudi.

„Što se tiče samih treninga, to mi nije problem uskladit’ sa faksom, ali nedavno sam počela radit’ pa mi je to stvaralo najveće probleme jer sam morala birati hoću li otići na posao ili na trening, ali eto, uglavnom sam birala trening. Zadnja dva tjedna smo imali treninge 21:00-00:00 i to je bilo ubitačno, ali mislim da nam je stvarno dobro došlo. Svi smo se morali malo žrtvovati i mislim da smo tu svi pokazali koliko nam je stalo do toga svega. Mislim da nam je danas na sami dan produkcije svima nekako laknulo jer smo znali da smo spremni. Meni je cijeli današnji dan bio predivan jer se svi međusobno družimo, pomažemo si i bodrimo se i stvarno nema trunke zavisti. Tik prije izlazak na pozornicu obuzme te neka trema i adrenalin, sve u jednom i toliko je dobar osjećaj. Kao da te strah, ali opet jedva čekaš izaći i dat’ sve od sebe. Samo znam da smo se prije izlaska svi pogledali i rekli ajmo sad uživat’ i stvarno jesmo“, rekla je Anja.

Plesni studio Fusion dokazao je da ples nije samo skup pokreta, već umjetnost koja može izazvati snažne emocije, povezati ljude i prenijeti priče. Njihova predanost, talent i strast prema plesu bili su vidljivi na svakom koraku, ostavljajući neizbrisiv trag na plesnoj sceni.

Uzbuđenje, inspiracija i osjećaj zajedništva ostali su u zraku nakon završetka ove nevjerojatne produkcije grupe Fusion. Publika je napustila dvoranu s osmijehom na licu i sjećanjima koja će trajati dugo vremena. Plesni studio Fusion potvrdio je svoj status kao jedan od vodećih mjesta za ples i kreativnost te nastavlja ostavljati svoj pečat na plesnoj sceni.

Izvor fotografija: Iva Lebo/privatna arhiva

?>