Hrvatska

Ljerka Šram, poznatija pod nazivom „Dama s kamelijama“, rođena je 1874. godine u Zagrebu te se svojevremeno smatrala najljepšom hrvatskom glumicom. Oboljela je od tuberkuloze te je liječnik i novinar Milivoj Dežman, u znak svoje ljubavi prema glumici, inicirao gradnju lječilišta za pacijente oboljele od tuberkuloze u Brestovcu na Medvednici. Njihova ljubavna priča započela je još u djetinjstvu te se smatra jednom od najljepših zagrebačkih ljubavnih priča. Danas postoje brojne legende kako duh Ljerke Šram luta hodnicima bolnice „Brestovac“ gdje se liječila od ove teške bolesti.

Karijera i posao

Priča Ljerke i Milivoja seže još u njihova djetinjstva, ali su ih posao i karijera udaljili te se Ljerka udala za Aleksandra Isakovića, predsjednika Prve hrvatske štedionice, dok je Milivoj odselio na studij u Graz. Ostali su u kontaktu neko vrijeme, međutim pisma su prestala pristizati u Graz zbog čega je Milivoj bio očajan. Ipak, Ljerkina majka mu je objasnila kako se Ljerka udala za spomenutog Aleksandra te mu poslala plakat za svečano otvorenje Hrvatskog narodnog kazališta na kojem je stajala titula „lady“ ispred Ljerkinog imena. Ljerka je bila poznata u kazalištu pod prezimenom Šram, iako se u privatnom životu koristila muževim prezimenom. Unatoč slomu, Milivoj se zaputio vlakom u Zagreb te odgledao predstavu. Za razliku od ostalih koji su se divili i hvalili HNK, Milivoj je gledao samo Ljerku. Odlučio je steći diplomu liječnika te se vratio u Zagreb i zaposlio u bolnici s nadom da će Ljerka odabrati mladog intelektualca. Slomljenog srca, radio je, a slobodno vrijeme koristio za pisanje.

Izvor: Ilustrovani list

Ljubavna priča Ljerke Šram i Milivoja Dežmana

Nakon što je Ljerkin suprug optužen za pronevjeru na radnom mjestu, Ljerka ostaje sama s njihovim sinom. Milivoj je prihvatio dijete te započeo zajednički život s Ljerkom. Sreći im je na kraj stala tuberkuloza od koje je Ljerka kasnije i preminula. Ipak, kao diplomirani liječnik, ali i predsjednik dnevnog lista „Obzor“, Milivoj je pokrenuo gradnju Bolnice za plućne bolesti „Brestovac“. Ljerka je umrla 1913. g. upravo u toj bolnici, kako sama legenda kaže, na Milivojevim rukama. Zbog nezamislive ljepote i „tijela sirene“, godinama su nastajale priče i legende koje su očarale cara Franju Josipa, ali i hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša koji je izjavio: „Gledajući našu Šramicu, imate taj osjećaj slučajnosti: kao da se slučajno među nama rodila, kao da je u Zagrebu slučajno odrasla kći kakvog Lovelacea i kakve Ade Byron. Zato ona nije toliko gospođa Lj. pl. Šram, koliko prava pravcata lady Šram. Njena spoljašnost ima sve odlike dame engleske aristokracije; kožu – krv i mlijeko, plavu zlatnu kosu, vječni djetinji tip, velike modre oči, energičan bajronski podbradak. Visina srednja, ali stas je tako pravilan, da je naoko mnogo viša. Kad je gledate, pomišljate na liriku starog Spancera, na portrete Van Dyckove i Lowrenceove, i na opjevanu Anabelu Lee, pa postajete ozbiljni, gotovo melankolični kao kod lijepih slika i lijepih mramornih kipova… No, lady Šram nije samo slika, već i muzika”.

Izvor: Pixabay

„Ukleta“ bolnica „Brestovac“

Bolnica „Brestovac“ na Medvednici pored Zagreba otvorena je 1909. godine  kao lječilište za plućne bolesti. Broj pacijenata je rastao te se zgrada sve više nadograđivala i širila. Zahvaljujući ovom objektu, broj smrtnih slučajeva se drastično smanjio. Bolnica „Brestovac“ zatvorena je 1968. g. zbog napretka medicine i novootkrivenih metoda liječenja te se danas nalazi na Medvednici samo kao ruševina. Postoje brojne legende kako u sitnim noćnim satima, ljudi koji se tamo nalaze, i dalje čuju zapomaganje i plač nesretne Ljerke koju je bolest odvojila od njezine vječne ljubavi.

Izvor: Pixabay

Izvor slike: Enciklopedija.hr

?>