Zdravlje

Promjenjivo vrijeme na početku 2015. donijelo je „epidemiju“ gripe i prehlade. Glavobolja, začepljen nos, kašalj i vrućica mogu se lako riješiti bez uzimanja skupih lijekova, a većinu namirnica možete pronaći kod kuće. Donosimo nekoliko korisnih savjeta za brzo i efikasno liječenje bolesti prirodnim metodama.

Ispiranje grla toplom slanom vodom može donijeti dvostruko olakšanje. S jedne strane, ublažava upalu grla, a s druge oslobađa dio sluzi nataložene na osjetljivu membranu koja prouzrokuje nadražaje. Jednu čajnu žličicu otopite u čaši tople vode i ispirite grlo nekoliko puta dnevno.

Čajevi mogu biti sjajno sredstvo za borbu protiv kašlja. Čaj od trputca je odličan prirodni lijek protiv kašlja, hripavca, plućne astme, upale plućnih vrškova, pa čak i tuberkuloze pluća.
Čaj od kadulje je baktericidan, što znači da liječi većinu upala, posebice onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe te liječi upaljeno grlo, krajnike i sluznicu u ustima.
Čaj od čestoslavice pije se protiv kašlja i prehlada te ga se grglja i njime se ispiru usta kod upale usne šupljine ili sluznice ždrijela.

Sve ove čajeve možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane ili u biljnoj ljekarni.

Priprema: 1 ili 2 čajne žličice čaja preliti vrelom vodom. Ostaviti poklopljeno 10 – 15 minuta i procijediti. Čajeve se preporuča piti 2 – 3 puta dnevno.

Inhaliranje je poznato kao stari recept protiv prehlade. Para potiče znojenje, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz nosa te vlaži iritiranu sluznicu nosa ili grla. Inhaliranje parom kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa. Inhaliranje također dobro utječe i na produktivni kašalj jer kamiličine pare razrjeđuju nakupljenu sluz u gornjim dišnim putevima. Na taj način ona se lakše izbacuje iz organizma. I slana voda je dobra za inhalaciju, a možete je pripremiti sami: 9 g kuhinjske soli rastopite u 100 ml prokuhane vode.
Prilikom inhaliranja pokrijte glavu ručnikom te udišite kroz nos 10 – 15 minuta, 2 – 3 puta dnevno.

Protiv povišene temperature korisno je piti puno tekućine, zbog promjena metabolizma i znojenja. Najbolja je tekućina sobne temperature ili ono najjednostavnije – obična voda. Jedan od načina snižavanja tjelesne temperature je kupanje ili tuširanje toplom vodom (nikako hladnom!). Imajte na umu i to da će znojne žlijezde lakše predati vlagu ako nosite što manje odjeće, a to će pridonijeti vašem oporavku.

Protiv glavobolje pomažu topli i hladni oblozi, ovisno o tome što vam više odgovara. Za ublažavanje boli preko očiju položite krpu umočenu u hladnu vodu ili vrećicu s ledom koju ćete držati na bolnom mjestu. Ako vam ledeni oblog ne pomaže ili je neugodan, pokušajte na očima ili na bolnom mjestu pola sata držati toplu krpu. Ako je potrebno, možete je u međuvremenu još jednom zagrijati. Protiv glavobolje također pomažu razni čajevi poput mente, matičnjaka, gospine trave, kamilice i lavande.

?>