Hrvatska

Gračac je površinski najveća općina u Hrvatskoj. Iako područno pripada Zadarskoj županiji, po svim ostalim, klimatskim, reljefnim pa na koncu i gospodarskim parametrima, Gračac pripada Lici.

Tu se rodio Marijan Matijević, po mnogima i najjači čovjek svoga vremena, a vjerojatno i najjači Hrvat ikada. Majka onog najpametnijeg, Georgina Đuka Tesla, također je rođena u gračačkom kraju, točnije u selu Tomingaj, udaljenom nekoliko kilometara od središta same općine.

Izgradnjom državne autoceste, se nekada razvijeno lokalno središte s prepuno ugostiteljskih objekata, pretvorilo u središte s nepopularnom titulom najiseljenijeg mjesta u Hrvatskoj za 2017. godinu. Iz Gračaca se te godine odselio svaki šesti stanovnik.

Domicilno stanovništvo se često s nostalgijom prisjeća prošlih vremena. Kažu da nema više mladih, nema više djece koja bi ih svojom vikom podsjetila da Općina živi i da će unatoč svemu, baš zbog mladih, Općina živjeti i dalje.  

A da mladih ipak ima, i da postoje oni koji vjeruju da će Općina živjeti i dalje, svjedoči nam sljedeći primjer. Silvestar Petrov je, u sredini s deficitom mladih ljudi, ironično, odlučio otvoriti klub za mlade.

Na fotografiji se nalazi Silvestar Petrov

Pokrenuo ga je zajedno s kolegama iz „Prizme“, udruge koja potiče individualni razvoj i kreativnost kod ljudi.

Udruga je osim kluba za mlade „Tamo Iza“, otvorila i studio za dizajn i digitalni tisak u Zadru te društveno-kulturni centar na otoku Ižu, kao mjesto susreta generacija.

Na pitanje o inicijativi za otvaranje kluba za mlade “Tamo Iza”, predsjednik udruge, Silvestar Petrov odgovara:

Oduvijek sam bio aktivna osoba u lokalnoj sredini te sam u suradnji s prijateljima i udrugama organizirao druženja, koncerte, putovanja i sl. Nakon što sam završio fakultet udružio sam se s prijateljima te smo osnovali udrugu. Prirodni slijed razvoja organizacije je bio osnovati klub za mlade u kojemu bi se mladi mogli okupljati, družiti i organizirati kvalitetno svoje slobodno vrijeme.

Jedan dio prostorije kluba

Silvestar je rekao, kako je zadovoljan s odazivom mladih, jer klub trenutno broji preko 20 članova, što je uz sve prethodno navedeno, sasvim pristojna brojka. Također me detaljnije uputio u sve pogodnosti, koje imaju članovi kluba.

Svaki član/ica nakon učlanjenja u klub dobije digitalni “ključ” kojim može pristupiti prostoru bilo koji dan od 08:00 do 22:00 sata.

U okviru provedbe programa kluba i projekata organiziramo kreativne radionice, informiramo mlade o mogućnostima i prilikama koje im se pružaju, organiziramo druženja, filmske projekcije, igranje društvenih igara, predavanja i radionice o društvenom poduzetništvu, volonterstvu i sl.

Član/ica kluba za mlade “Tamo Iza” može besplatno:

  • koristiti prostor kluba za mlade “Tamo Iza
  • igrati Play Station 4 Pro
  • slušati glazbu i gledati filmove
  • čitati časopise BUG, Enter, National Geographic i Meridijani
  • igrati društvene igre
  • koristiti računalo i Internet
  • skenirati i tiskati dokumente i edukativne materijale
  • gledati MAXtv i Netflix
  • organizirati svoje slobodno vrijeme kako god želi

Potpora lokalne vlasti nedostatna

Osvrnuo se i na podršku lokalne vlasti. Prema njegovim svjedočenjima, lokalna vlast i dalje ne prepoznaje važnost ulaganja u razvoj mladih, iako im se predizborna obećanja već godinama zasnivaju upravo na tome.

Podrška jedinice lokalne samouprave, Općine Gračac, ovisi o samovolji i interesu vladajućih, koji zbog manjka razumijevanja problematike rada s mladima, a i zbog manjka ljudskih kapaciteta za bavljenje tom problematikom, često daju samo deklarativnu podršku, a kada je potrebno osigurati financijske, administrativne i infrastrukturne preduvjete za rad s mladima, ostaju samo na riječima. Surađivali smo na izradi Programa za mlade s područja Općine Gračac od 2019. – 2022. godine.

To bi bio jedan klasični primjer deklarativne podrške, jer nakon što je Program za mlade usvojen na njega se u potpunosti zaboravilo. Nedavno je konstituiran Savjet mladih Općine Gračac u kojemu imamo predstavnika mladih iz redova naše udruge. Vjerujem da će mladi svojim entuzijazmom i radom doprinijeti povećanju razumijevanja važnosti rada s mladima na lokalnoj razini. Istaknuo bih da Općina Gračac od našega osnutka financijski podržava rad organizacije u prosjeku s 10.000,00 kn godišnje kroz natječaje.

Rad i aktivnosti udruge financiramo kroz provedbu raznih projekata za mlade, međunarodnog i/ili lokalnog karaktera. Korisnici smo Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja je prepoznala kvalitetu programa koje nudimo i važnost pružanja kontinuirane financijske podrške za rad i razvoj organizacije. Dosadašnji rad su podržali Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Državni ured za demografiju i mlade (nasljednici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), Općina Gračac, Europska komisija, članovi Udruge donacijama i članarinama i dr.

Razni provedeni projekti

Iza njega i Udruge je već mnoštvo projekata. Kad sam ga upitao na koji je najviše ponosan, rekao je da se nikako ne može odlučiti. Svaki mu je, kaže, jednako važan i poseban.

Proveli smo niz projekata međunarodnih razmjena mladih na temu održivog razvoja, očuvanja okoliša, razvoja empatije prema životinjama, kreativnosti u području vizualne umjetnosti, plesa, dramskih umjetnosti i sl. Također, razvijamo kapacitete organizacija koje se bave mladima u području međureligijskog i kulturnog dijaloga, prevencije radikalizacije mladih, medijske i digitalne pismenosti, povećanja vidljivosti rada s mladima u ruralnim područjima i sl. Također, uspostavili smo Volonterski centar Gračac koji svojim aktivnostima razvija volonterstvo na području Općine Gračac.

U okviru provedbe projekta Generator kulture Benkovac organiziramo niz aktivnosti za mlade s područja grada Benkovca između kojih bih izdvojio petodnevni kamp ilustracija i filmski festival mladih. U tijeku je provedba projekta Centar za održivi razvoj ruralnih sredina koji će nam omogućiti uspostavljanje obavljanja gospodarske djelatnosti temeljene na principima društvenog poduzetništva, što ima za cilj diversifikaciju prihoda, što će umanjiti ovisnost o javnom financiranju. 

Silvestar predstavlja pozitivan primjer da se i u ruralnim, slabije razvijenim sredinama može zadržati, a i pritom pokrenuti nešto vrijedno spomena. Svojim djelovanjem svakako čini Hrvatsku i Gračac boljim mjestom za život.

Za kraj poručuje:

Jako je lijep osjećaj kada stvaraš nešto. U tom procesu ima predivnih, a i teških trenutaka. Ako predano radiš mnoga vrata će ti se otvoriti i uvijek će se naći netko da ti pruži podršku. Na tebi je da se samo odvažiš i kreneš ostvarivati svoje ideje.

Izvor fotografija: Facebook stranice: Tamo Iza i Volonterski centar Gračac

?>