SPORT

Dosadašnja izbornica hrvatske U-17 ženske nogometne reprezentacije, mlada Ivančanka Stella Gotal (30) objavila je kako je početkom godine prihvatila ponudu Nogometnog saveza Saudijske Arabije kojom će u nadolazećim danima preuzeti njihovu žensku nogometnu reprezentaciju U-17.

Povod je vrlo jednostavan. Odlučila sam krenuti s novim izazovom prihvativši ponudu Nogometnog saveza Saudijske Arabije za poziciju izbornice U-17 ženske reprezentacije. Kada sam započinjala svoje nogometne korake, često sam dobivala pitanja zašto, kako i čemu? Zanimljivo, i nakon potpune afirmacije kroz igračku, ali i trenersku karijeru, danas opet dobivam vrlo slična pitanja meni bliskih osoba. Moram reći kako sam se u životu uvijek vodila krilaticom da samo uporni pronađu svoje zvijezde. Upravo zato, nisam odustajala ni kada sam u najranijoj dobi dobivala takva pitanja, a neću odustati ni danas kada odlazim iz Hrvatskog nogometnog saveza” – poručila je Stella prilikom objave kako napušta mjesto izbornice.

Posljednju utakmicu za kormilom reprezentacije Stella je vodila u kvalifikacijskoj utakmici skupine 3 Lige B gdje su njezine izabranice pobjedom protiv Farskih otoka (1:0) izborile elitno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine u Estoniji. Oproštaj od reprezentacije s pobjedom ostavio je gorko-slatki okus kod Stelle.

“Mi smo od samih početaka i uz sve naše razlike jedna velika obitelj. Ta veza je neraskidiva. Uvijek ću se sjetiti svih naših prvih, grčevitih utakmica i zabrinutih izraza lica do onih pobjedničkih pjevajući Rano, rano nebo zemlju ljubi . I zato, od obitelji nikada ne odlaziš zauvijek. Tako ni ja ne odlazim zauvijek i sigurna sam da ću se jednog dana vratiti kao bolja nogometna stručnjakinja” – naglašava Stella.

Najmlađa nogometna izbornica u Europi

Stella je svoju nogometnu afirmaciju ostvarivala na terenu i kasnije izvan njega. Kao igračica, karijeru je počela graditi u Ženskom nogometnom klubu Lepoglava gdje je kasnije bila i trenerica. Diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te se otisnula u trenerske vode. Kao instruktorica Nogometnog središta Sjever za ženski nogomet pokazala je kako zna i umije što je bilo dovoljno da joj Hrvatski nogometni savez ponudi mjesto izbornice ženske nogometne reprezentacije U-17. Stella je čak u dvije utakmice vodila i prvu vrstu čime je ostvarila sportski san već prije 30-e godine. Doduše, Stella se i dalje u budućnosti vidi kao izbornica nacionalne nogometne selekcije u ženskom nogometu tako da svoj san još želi dosanjati.

Od prvih koraka na lepoglavskom nogometnom travnjaku do izbornice hrvatske reprezentacije

 

Ljubav prema sportu pokazivala je od malih nogu tražeći pritom onaj sport koji joj najviše odgovara. Okušala se pritom u karateu, tenisu i rukometu, a ljubav se javila kad je na nagovor prijateljice krenula trenirati nogomet u Lepoglavu. Najveći uspjeh u igračkoj karijeri Stella je ostvarila plasmanom u Prvu hrvatsku nogometnu ligu za žene gdje je nosila svoju ekipu do elitnog razreda ženskog nogometa u Hrvatskoj.

Hvala Stella

Svoj emotivni rastanak od reprezentacije Stella je zaključila riječima:
Hvala nadređenima što su mi neizmjerno vjerovali i pružili priliku na izborničkoj i instruktorskoj  funkciji, hvala stožeru na odličnoj suradnji u svako doba dana i noći, hvala kolegama na Nogometnoj akademiji, instruktorskoj službi, svim igračicama WA, WU-19 , WU-17 i WU-15 reprezentacije sa kojima sam surađivala proteklih godina, hvala klubovima te svim navijačima koji su nam pružali podršku. Na kraju, hvala i svima koji su pratili ženski nogomet sve ovo vrijeme.”

 

Stella u novom “dresu”

 

Fotografija: Facebook/Stella Gotal, HNS, Hrvoje Kovač

?>