TOP TEME

Nakon propasti velikog broja dot.com tvrtki 2004.g. ne želeći vjerovati da je webu kraj, Tom O’Rielly stvarajući svoj koncept Web 2.0, vjerojatno nije bio ni svijestan koje će sve posljedice njegova web prekretnica i izum prouzročiti na razini komunikacije i oblikovanja svijeta u kojem živimo.

Web 2.0 koliko god pojedini IT-evci to pokušali zanijekati napravio je pravu revoluciju u korištenju interneta i vratio mu image medija za razmjenu informacija, što za sobom povlači kako prednosti tako i nedostatke. Zašto? Web 2.0, web nove generacije od početka je tretiran i zamišljen kao platforma koja omogućuje korisnicima interneta interaktivnost, jednostavno praćenje ali i sudjelovanje u kreiranju sadržaja. Posjetitelji interneta više nisu publika, pasivni primatelji informacija, već sudjeluju u njihovu stvaranju, dopunjavanju, modificiranju i prenošenju. Bez obzira na to jeste li napredni ili samo “obični” korisnik interneta, prednosti interaktivnog weba već iz svega do sada navedenog svi smo svjesni, no što je sa nedostacima? Teško je uopće povjerovati da sloboda koju smo dobili mogućnošću oblikovanja sadržaja može izroditi u nešto loše, ali može. Kao i svako demokratsko društvo svi imamo prava sudjelovati u stvaranju sadržaja na internetu. Jedan od načina koji najviše konzumiramo u hrvatskoj je sudjelovanje na on-line forumima. Slobodno, ne mareći za nikoga, sakriveni iza avatara, smatramo da imamo pravo reći svoje mišljenje. No što se događa kada se naše mišljenje sukobi sa mišljenjem drugog forumaša ili jednostavno ne poklopi sa mišljenjem većine? Što je sa našim slobodama kada sloboda drugih počne vrijeđati našu slobodu? Pričamo li i tada o demokraciji? Demokracija osim sloboda mora svojim građanima garantirati i sigurnost, a upravo sigurnost i osjećaj slobode bitne su stvari koje internet forumi ne nude u paketu. Jeli moguće da smo svoj alat za demokraciju, forume, već u startu iskoristili upravo protiv demokracije i da će nam forumi „strolat“ demokraciju iz hrvatske? Mišljenja su podijeljena. Ali, krenimo iz početka.

Što je on-line forum?

Prvim internetskim forumima pokrenutim još 1996.g. bio je cilj okupljanja osoba sličnih interesa na jednom mjestu. Internetski forumi bili su nasljednici BBS-a (Bulletin Board System) popularnih Elektronskih ploča iz kasnih 1970.-tih. Telefonskim linijama spojenim na svoje kompjutere konzumenti su mogli dijeliti informacije, slati i primati poruke, no u vrlo uskim okvirima. Iako se tehnologija uvelike promijenila, cilj foruma se  do danas nije promijenio. Zbližiti ljude, podijeliti iskustva, dati savjet, ideju, te duboko u svakom od nas slobodom izražavanja koju s njim dobivamo probuditi i ojačati osjećaj slobode i demokracije u društvu u kojemu se nalazimo. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se sudjeluje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Svi razgovori i diskusije ostaju sačuvani na forumu dok ih se ne obriše. Forumi su isto tako unutar kategorija postavljeni kao strogo tematski (tehnologija, medicina,politika i sl.) i svaki korisnik odabire temu po svom ukusu. Danas, svojim multimedijalnim prednostima kojima internet privlači i tiskane medije pretvara ih u elektronički medij, te se na internetu pojavljuju i „instant“ forumi.  Mjesta na kojima se povremeno možemo uključiti kada želimo prokomentirati neku od objavljenih vijesti ili članaka, no i tada je sadržaj najčešće tematski, jer se komentari – više manje – odnose na objavljeni članak, demokratsko mišljenje naroda na temu koja se pojavila u mediju – ili možda ne?

Virtualna demokracija

Kao jedno pravo demokratsko društvo koje svojim građanima daje pravo na protok informacija i pomicanje mišljenja i stavova, i hrvatska ima svoje forume i forumaše. Iako imamo puno foruma na kojima se demokracija svakodnevno konzumira i svi možemo sudjelovati jasno i glasno govoreći cijelom svijetu što nas muči, imamo i foruma na kojima se demokracija još uvijek definira. Da bi se društvo nazvalo demokratskim jedno od sloboda koju mora dati svojim građanima je i sloboda izražavanja. Kako se ta sloboda koristi i konzumira najbolje možemo vidjeti u raspravama na on-line forumima koji nam svakodnevno potvrđuju ili kreiraju svakodnevnicu u kojoj živimo. No imamo li pravu demokraciju ili je ona samo virtualna i hoće li nas upravo virtualna nedemokratičnost dovesti do kraja ionako slabe i klimave demokracije, pitanje je na koje nam upravo on-line forumi mogu dati odgovor.

Što kažu forumi?

Da bi sudjelovali u raspravi na nekom od foruma, osim što je potrebno živjeti u demokratskom društvu koje ga dozvoljava, nije ga dovoljno pronaći na internetu, već kao i u svakom „prestižnom“ klubu, prvo moramo postati njegovim članom. Učlanjivanje, za razliku od stvarnog svijeta u kojem živimo, ovoga puta ne smatra potrebnim dokument sa slikom, niti OIB. Iako bi u jednom demokratskom društvu bilo logično moći punim imenima i prezimenom sudjelovati u raspravama, na žalost u hrvatskoj to još uvijek nije sigurno konzumirati. Pojedincima zbog ne/kulture izražavanja i stavova, a pojedincima zbog svoje sigurnosti ukoliko ne pogode pravu temu. Tako za korisničko ime koje ćemo koristiti trebamo  malo mašte, ili ako ste jedan od poštenijih i civiliziranijih konzumenata foruma i demokracije, vaše pravo ime. Uz svoje ime na većini foruma obično možemo postaviti i malu sliku koja se u cyber svijetu naziva avatar i isto kao i korisničko ime, može predstavljati „vas“ ili biti vi. Članstvo u ovakvom klubu također nam uz mogućnost lažnog predstavljanja i biranja izgleda o kojemu smo oduvijek maštali, kroz avatara, također donosi i privilegij da možemo, uz javne, primati i slati i privatne poruke ostalim korisnicima. Tako ukoliko nam je netko sa svojim komentarom  posebno „digao tlak“ ili nam se posebno svidio, zašto ne ostaviti i opciju privatnog uznemiravanja dok ne obriše svog avatara i da cyber petama „vjetra“ ili opciju sigurnog cyber sex-a. I u ovom slučaju pojedinci će demokraciju zamijeniti lažnim imenima, jer niske strasti u našoj zemlji još uvijek nisu za javnost, dok su neke i kažnjive iako još nitko ne zna kaznu. Je li skrivanje iza avatara, lažnih profila i sličnog zaista potrebno u ovakvim situacijama u jednoj demokratskoj, multikulturalnoj hrvatskoj? Na žalost je. Jer ukoliko punim imenom i prezimenom konzumirate zabranjenu cyber ljubav ili „lupite“ budalaštinu u komentaru, nije problem, ali svi se bojimo da u ovoj pravno nezaštićenoj zemlji, može nastati veliki problem ako slučajno pod punim imenom i prezimenom izjavite da ste druge, vjere, rase ili nacionalnosti od većine na forumu, jer tko nas štiti da nam bjesni forumaš ne spakira prijetnju sa foruma do vrata kuće.

Iako nam forumi zapravo služe za objavljivanje komentara, pojedini daju i mogućnost brisanja istih, što nije loše ukoliko to pravovremeno učinite. Tako, ako izrazimo mišljenje koje se u međuvremenu promijenilo jer ga  forum ekipa nije s oduševljenjem prihvatila, zaista ga nije problem obrisati ili samo  prilagoditi mišljenju većine. Ukoliko nam ponestane mašte za oblikovanjem posta na forumu, ili nam se mašta previše zaigra, hvala Bogu  tu su redari koji će nas dovesti u red, ali na sveopću žalost,  samo u virtualnom svijetu. Cyber redar je osoba koja ima ulogu administratora na forumu i ima mogućnost uređivanja, brisanja ili nekog drugačijeg modificiranja već objavljenih postova. Također oni mogu dati i crveni karton, ban, odnosno zabranu sudjelovanja na forumu na određeno vrijeme zbog nepridržavanja pravila foruma, što se kod nas na forumima ne vidi često. Njihov zadatak nije lagan, jer upravo oni imaju najviše posla sa danom nam slobodom govora i mišljenja. Tako je borba s demokracijom koju neumjereno i neprimjereno konzumiramo njihova odluka, tj. slobodna volja za koju ne znamo tko ju zapravo oblikuje. Demokratski nekoga obrisati zbog stava ili mišljenja koje je podijelio, nije demokratski isto koliko i je. Sve je ovo jedna demokratski upitna situacija, koja stvar još više zakomplicira kada znamo da admini (tako ih zovemo od milja) imaju mogućnost i zadatak i stvoriti korisnike da se forum pokrene ili animira. Isto kako ne znamo tko stoji na forumu iza avatara s kojim komuniciramo, ne znamo niti tko su nam administratori. I dok se po forumima najčešće borimo i sukobljavamo forumaši sa forumašima, nikada ne znamo zašto je tko povukao neko pitanje i zašto administrator u nekom trenutku nešto dopusti kao temu, a nešto ne.  Administrator u cyber svijetu i ovakvim teškim zadacima nije sam. Ukoliko od prevelikog broja maštovitih konzumenata foruma zatreba pomoć, tu je i moderator. On pomaže administratoru te uglavnom u manjoj mjeri ima iste ovlasti kao i administrator. Iako se i administrator i moderator demokratski skrivaju iza svojih profila i bude u nama puno pitanja poput – Imaju li i oni svojim moderiranjem rasprave na forumu prste u oblikovanju javnog mišljenja nametanjem tema i tijeka neke rasprave? Što se sve i tko se sve može sakriti iza tako ozbiljne dužnosti i promicati neistine i dezinformacije? Ako su „ispravni“ zašto ne znamo bar tko su oni, ako već ne znamo tko su forumaši s kojima raspravljamo? – najvažniji razlog postojanja administratora i moderatora je održavanje reda na forumu i upozoravanje korisnika o pridržavanju kućnog reda, koji postoji i na forumima i kojega se morate pridržavati bez obzira koga glumili i u kakvom obliku demokracije živjeli.

Bonton i on-line forumi

Iako nam forumi daju slobodu u odabiru uloge koju ćemo igrati na njemu, kroz slobodu u odabiru identiteta pod kojim ćemo potpisivati naše komentare, red se ipak treba znati. Ukoliko pogodimo pravu kombinaciju riječi u prvom komentaru i ne zaradimo prvi crveni karton u našoj forumskoj karijeri, bilo bi dobro pripaziti da nam pod komentar ne pobjegne reklama našeg fitness centra, butika ili nečeg sličnog. To je jedan od najčešćih grijeha forumaša sa obrtima i definitivno kao oglašavanje nema veze sa demokracijom i treba se „naplatit“.  Tada nam komentar dobiva naljepnicu spam, tj. postaje spam i briše se.  Spamanjem se smatra i objavljivanje iste poruke dvaput, te objavljivanje dva posta zaredom, a da između njih nije “uskočio” neki drugi korisnik. Prema internetskom bontonu trebali bi se suzdržavati i posjedovanja još jednog korisničkog računa, odnosno posjedovanje klona ili altera, koje pojedini „zločesti“ forumaši koriste za flodanje. Flodanje je započinjanje velikog broja tema u kratkom vremenskom periodu bez namjere da se započne rasprava. Bezopasno je za forumaše, no zato zadaje glavobolju administratoru kojemu se dok čisti forum od nebitnih tema, odvlači pozornost sa nekog drugog foruma gdje ekipa radi nered i najvjerojatnije krši pravila kućnog reda.

Iako su ovo samo neki od mnogobrojnih problema koji nastaju ne pridržavanjem pravila, a mogu  nas koštati brisanja iz evidencije forumaša na neko vrijeme, to na žalost nisu najveći problemi koji se mogu pojaviti administratoru i jednoj demokraciji. Iako živimo u 21.st. i zahvaljujući forumima i mogućnosti javnog izražavanja svog mišljenja, što je jedan od uvjeta demokratskog društva,na žalost najveći problem na forumu je upravo rušenje te iste demokracije postovima o netrpeljivosti na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Iako se takvi pojedinci najčešće skrivaju iza lažnih imena i lažnih slika, odnosno svojih avatara, svi već nakon prvog gnjevnog posta nalijepljenog na forum, dobiju  jedno zajedničko ime, a to je trol. Trol je tako svatko tko kao korisnik foruma namjerno krši internetski bonton pišući na forumu uvredljive, uznemirujuće ili podjarujuće poruke kako bi se druge isprovociralo. Cilj takve provokacije ponekad je samo želja da se ekipa uključi u raspravu, no ponekad je i poziv na flejmanje, što je najružniji oblik komunikacije kako u stvarnom svijetu tako i na forumima.  Flejmanje se odnosi na antagonističku i uvredljivu interakciju na internetskom forumu, korištenjem neprijateljskog jezika i osobnih napada, a u hrvatskoj je u zadnje vrijeme i najčešći oblik komunikacije na forumima. Najčešće na njega nalijećemo na forumima vezanim uz medijske portale i članke koje objavljuju. I dok pojedinci zaista koriste svoje pravo na iznošenje mišljenja na neku od tekućih tema, trolovi sakriveni iza lažnih korisničkih imena sustavno ih zlostavljaju i tjeraju na šutnju. Postoje dvije vrste trolova – loši i lošiji. Ukoliko smo naletjeli na lošeg, ne moramo brinuti hoćemo li komentar logirati pod pravo ili lažno ime, jer on samo ubija dosadu hodajući po forumima i provocirajući ekipu iz čiste dosade. A ako ste jedan od „sretnika“ koji je ispisao krivu rečenicu ispod ili iznad komentara lošijeg trola, e onda vam je zaista bitno koje ste ime koristili. Na žalost ne živimo u prevelikoj zemlji da si pojedinci iz čudnih razloga ne bi dali truda provjeriti jeste li možda iz njegovog grada ili kojeg u blizini, pa da pokuša sve internet prijetnje riješiti „oči u oči“. U ovakvom slučaju admini ne pomažu, a policija dolazi samo napraviti uviđaj na kraju.

Demokracija vs. Avatari

Iako sva demokratski uređena društva svojim građanima osiguravaju sve alate za demokratsko društvo, pa tako i slobodu govora, izražavanja i mišljenja,  na žalost iz postova koje vidimo na forumima, ne možemo reći da on-line forum kao oblik demokracije u svim društvima jednako funkcionira u praksi. Iako su nam forumi omogućili slobodnu i neometanu komunikaciju sa cijelim svijetom, ciljevi kojima se vodimo u toj komunikaciji, još uvijek kod većine ne pokazuju zrelost – što pismenu i komunikacijsku, što demokratsku. Jesu li on-line forumi zaista propadalište demokracije? Ovisi s koje strane gledamo i u kakvom društvu živimo. U hrvatskoj – u zemlji u kojoj se rijetki osjećaju slobodnima da stanu iza onoga što misle i pišu, a oni koji to i rade nemaju zagarantiranu sigurnost već doživljavaju uvrijede i prijetnje za koje se nikoga ne kažnjava i nitko ne odgovara; u zemlji gdje oni koji sustavno svojim komentarima nesmetano prkose demokraciji vrijeđajući ljude na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj i sličnoj osnovi, a jedina kazna za takvo ponašanje im je crveni karton bezimenog administratora:  u zemlji gdje se forumi medijskih kuća gase jer se javnost ne slaže s njihovim mišljenjem ili jer ih ta ista javnost koristi za svoje izljeve mržnje i gnjeva; u zemlji gdje se forumi pune „korisnim“ informacijama koje serviraju anonimni ljudi, a gdje je javnost još uvijek neobrazovana da bi ih mogla probrati i kvalitetno konzumirati – forumi zaista jesu propadališta svega onoga što bi jedno društvo trebalo njegovati, propadališta demokracije. No što kada bi uveli pravila ponašanja, pravila izražavanja i mišljenja, bi li onda uopće mogli pričati o propadanju nečega što u tom slučaju nemamo – demokraciju.

 

?>