Mediji

Mirnim i civiliziranim prosvjedom 1996. godine Radio 101 pokazao je pravo lice demokracije. Taj se prosvjed i danas smatra jednim od značajnijih događaja u novijoj povijesti Republike Hrvatske.

Radio 101 započeo je s emitiranjem 8. svibnja 1984. pod imenom Omladinski radio, i to kao službeni radio Saveza socijalističke omladine općine Trešnjevka. Za vrijeme političkih promjena 1990., radi boljeg marketinga, Omladinski radio promijenio je ime u Radio 101 jer se stanica emitirala na frekvenciji od 101 MHz. Prvi glavni urednik bio je Veljko Jančić, a ključna imena prosvjeda iz 1996. godine – Silvije Vrbanac i Zrinka Vrabec-Mojzeš – bili su urednici.

Naime, tadašnja vlast željela je imati kontrolu nad svim značajnim faktorima promjene u državi, pa tako odlučuje o privatizaciji, imenima nogometnih klubova te o sudbini privatnih radijskih i televizijskih postaja. Mediji su u to vrijeme pod tolikom kontrolom da su čak zataškavali tešku bolest dr. Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske, koji iz bolnice u Washingtonu naređuje gašenje Radija 101. Nakon gubitka koncesije Radio 101 dobiva još deset dana etera te čini sve kako bi podigao svijest svoje publike koja je ujedno njegova jedina, ali i najveća snaga.

Na stranu Radija 101 odmah staju Hrvatsko novinarsko društvo, Zagrebačko kazalište mladih, ali i Skupština grada Zagreba. Radio 101 svojim stilom izvještavanja, humorom i iskrenošću osvaja i neke članove vladajuće stranke HDZ-a, pa tako i Zlatko Canjuga staje na njihovu stranu – premda se to čini kao pokušaj vraćanja simpatija nakon promjene imena nogometnog kluba Dinamo. I američki veleposlanik Peter Galbraith na televiziji naziva Radio 101 simbolom mira na području država bivše Jugoslavije. Radio 101 je u to vrijeme jedini nezavisni medij u Republici Hrvatskoj te su mu potporu davali pojedini novinari Hrvatske radiotelevizije, ali i dio vojske i policije.

Prvi prosvjed za Radio 101 bio je nenajavljeno održan na Cvjetnom trgu, ali opet dovoljno glasan da natjera Ninoslava Pavića, osnivača Radija Globus 101, na povlačenje koncesije kako bi zadržao čitatelje i kupce Globusa. Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora, nakon povratka u Hrvatsku obaviješten je o situaciji, pa je u eteru Radija 101 pozvao sve građane da 21. studenog 1996. pruže otpor na Trgu bana Josipa Jelačića. Vlasti se, naravno, s time ne slažu, te prijete da će skup spriječiti i silom. Okupljanje građana sa svijećama u rukama nije pokušala spriječiti policija, zbog čega je predsjednik Tuđman kasnije smijenio ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka. Na prosvjedu se okupilo oko sto tisuća ljudi. „Noć svijeća“, kako je nazvan prosvjed Radija 101, bio je prvi veliki građanski bunt u osamostaljenoj Hrvatskoj.

Nakon prosvjeda na Trgu bana Jelačića sve velike svjetske medijske kuće – kao što su CNN i BBC – izvještavaju o događaju. Slučaj Radija 101 prikazuju kao borbu za slobodu medija. Novi List, Feral Tribune i Nacional, koji nakon skupa izdaje poseban broj posvećen samo prosvjedu, daju Radiju 101 medijsku potporu i priliku da oni koji nisu bili u mogućnosti doći na prosvjed vide stvarnu sliku događanja. Naravno, od novinara bliskih tadašnjem režimu dolazile su drugačije reakcije. Carl Gustav Ström, koji je tadašnjim vlastima služio kao komentator za slične situacije, na HRT-u je otvoreno kritizirao Radio 101 i one koji su ga podržali.

Pritisak javnosti ubrzo dovodi do vraćanja koncesije Radiju 101. Značilo je to pobjedu hrvatskih građana i početak demokracije u punom smislu te riječi. Priča Radija 101 pokazuje kako jedan medij može utjecati i na društvo i na najutjecajnije ljude koji vode državu. Radio 101 je 90-ih godina prošloga stoljeća bio simbol slobode razmišljanja i govora. Svojim modernim načinom razmišljanja otvorio je vrata mnogim medijima koji dotad nisu imali hrabrosti u potpunosti se izraziti. Današnji mediji svoju slobodu govora i pisanja shvaćaju olako, pa gube na zanimljivosti i karakteru. Radio 101 zadržao je svoj jedinstveni način izražavanja bez obzira na tešku financijsku situaciju koja je uslijedila nekoliko godina kasnije. Sudbina Radija 101 možda je neizvjesna, ali njegovo će ime zauvijek ostati zapisano u povijesti hrvatskih medija.

?>