Uncategorized

U Jalkovcu, nedaleko od Varaždina, trojica mladih Varaždinaca je prošle godine odlučila pokrenuti poslovni poduhvat neobičan za naše krajeve – uzgoj egzotičnog voća i povrća.

Dečki kažu: „Za ulazak u takav posao treba biti dovoljno lud (na pozitivan način), imati zemlju te, ovisno o kulturama koje se uzgajaju, i odgovarajući kapital.“

Ako se govori o plasteničkoj proizvodnji, onda je početna investicija velika, ali bi se trebala brzo vratiti. Ako je riječ o proizvodnji na otvorenom, primjerice batata, tada su ulaganja relativno mala, a vraćaju se iste godine uz pristojnu zaradu.

Poticaje od Hrvatske i od EU nisu tražili jer su znali da su, najjednostavnije rečeno – premali. Sve je financirano iz vlastitih sredstava; tvrtka Intermetali je financirala plastenik, a uzgoj batata financiran je iz privatnih sredstava njih trojice. Nadaju se i sredstvima strukturnih fondova EU, čiji natječaji za mjere poljoprivredne proizvodnje kreću u prvom kvartalu 2015. godine.

Igor, Marko i Jakša su za potrebe organiziranja posla otvorili tvrtku Exotic Street d.o.o. Istovremeno je tvrtka Intermetali sagradila moderan grijani plastenik za testiranje uzgoja egzotičnih kultura. Odlučili su krenuti s uzgojem batata na jednom hektaru površine. Prva godina je bila slaba zbog loših vremenskih uvjeta, zbog manjka iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji te zbog skromnih novčanih sredstava. Batat je biljka koja bez problema podnosi sušne periode; treba mu samo vode pri sadnji sadnica, pa je njihov najveći ovogodišnji problem bila kiša.

„S nekim stvarima smo kasnili, odnosno nismo znali za njih, jer smo se prvi put susreli s poljoprivrednom proizvodnjom. To je proces koji se mora proći. Škola se plaća“, rekao nam je Igor.

Unatoč neuspjehu, dečki će i sljedeće godine nastaviti s uzgojem batata, a uz to planiraju saditi rikolu, jalapeno i habanero chili.

„I uz ovogodišnji neuspjeh odlučili smo širiti proizvodnju. Shvatili smo da smo na tragu nečeg dobrog“, rekli su nam.

Tvrtka Intermetali je za to vrijeme odučila testirati proizvodnju egzotičnih kultura pod plastenikom. Posadit će papaju, babaco (planinska papaja), graviolu, guavu, limunsku travu, feijou, habanero i jalapeno chili, pepino te rikolu. Sadnice i sjeme nabavili su od firme Canarius s otoka Tenerifa u Španjolskoj budući da u susjedstvu nema rasadnika koji uzgajaju takve kulture. Nakon prvih 7 mjeseci zaključili su da je u Varaždinu pod plastenikom itekako moguće uzgajati ove tipove egzotičnog voća. Susreli su se s malim problemima zbog nametnika, no to su vrlo brzo riješili prirodnim sredstvima i predatorima.

Voće i povrće u plasteniku Intermetala raste cijele godine jer se plastenik neprestano grije. Papaje su krenule zametati plodove 2 mjeseca nakon sadnje te od tada nisu prestale. Guava je, primjerice, cvjetala već 4 puta, a za nekoliko dana opet kreće u cvat.

„Što se tiče konkretnih količina, odnosno prinosa kultura, još nemamo točne podatke jer smo u fazi testiranja, ali ono što se već sad može reći je da smo nakon manje od godinu dana premašili očekivanja oko cjelogodišnjeg uroda.“

Zasad posluju bez profita jer su u fazi pripreme i testiranja različitih kultura, no situacija bi se trebala promijeniti već iduće godine. Proizvode će prvenstveno plasirati u EU jer je njihovo tržište takvih proizvoda daleko jače od našeg.

?>