Uncategorized

Grad Koprivnica je 10. travnja bio domaćin slovenskim partnerima iz mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska, koji su u sklopu studijske posjete obišli manje gradove koji sudjeluju u ovom projektu. Prilikom dvodnevnog programa posjetili su gradove u Sloveniji – Ljutomer i Mursku Sobotu, a u Hrvatskoj Čakovec i Koprivnicu koja je uz Ljubljanu osnivač mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska.

Goste iz Slovenije su primili dogradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, Maja Ištvan Krapinec iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te Helena Hećimović iz Razvojne agencije Sjever. Domaćini su iskazali zadovoljstvo suradnjom država te su istaknuli kako gradovi dijele iste probleme koji se zajedničkom suradnjom lakše mogu riješiti.

Mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska je projekt uspostavljen u Ljubljani 25. travnja 2013. godine.  Glavni cilj mreže je olakšati i omogućiti bolju komunikaciju država u mreži i njihovih gradova. Slovenija i Hrvatska preko mreže razmjenjuju iskustva na području održivog razvoja, energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnog za okoliš. Osim toga, mreža želi kroz svoje djelovanje poboljšati kvalitetu zraka, smanjiti štetu izazvanu klimatskim promjenama i samim time svima omogućiti zdraviji i bolji život. Mreža za sada okuplja 11 slovenskih i isto toliko hrvatskih gradova.

Vlado Babič, koordinator mreže CIVITNET Slovenija – Hrvatska, je naglasio da mreža, iako djeluje nešto manje od godinu dana, pokazuje iznimne rezultate i izuzetnu suradnju i služi kao medij preko kojeg će se kvalitetno promicati i realizirati ideja mobilne održivosti.

civitas

Predstavljeni su i rezultati projekta Civitas DYN@MO koji u Koprivnici obuhvaća šest mjera, od kojih su najznačajnije planiranje javnog prijevoza minimalne emisije CO2, Sveučilišni Kampus nulte emisije CO2 te program zajedničkog korištenja električnih gradskih automobila. Grad Koprivnica u projektu sudjeluje kao partner, a riječ je o jednom od najzahtjevnijih projekata podupiranih od strane Europske unije kroz program koji financira istraživanja i tehnološki razvoj.

Nakon predavanja u Gradskoj vijećnici, predstavnici Old timer Kluba „Biciklin“ su goste poveli u obilazak Muzeja bicikla na otvorenom, lokacija budućih stanica za punjenje električnih automobila i planiranog željezničko-autobusnog putničkog terminala te prostore Sveučilišnog Kampusa. Prilikom razgledavanja kompleksa, gospođa Hećimović je naglasila kako će Kampus biti mjesto nulte emisije CO2 gdje će biti zabranjeno prometovanje, a studenti Sveučilišta Sjever uselit će početkom iduće akademske godine.

 

?>