Uncategorized

Udruga Kopriva, inicijativa  volontera i aktivista s područja Koprivnice i okolice, djeluje od 2012. godine, a 1. svibnja 2014. godine proslavila je svoj drugi rođendan. Dan ranije, 30. travnja, Udruga je imala jedan razlog više za slavlje. Naime, svečano su otvorili svoj, za sada najveći projekt – „Zajednički eko vrtovi.“

Cijelu svečanost otvorenja pjesmom je uveličala etno glazbenica Gordana Evačić, a okupljenim volonterima i zainteresiranim građanima su se obratili predsjednik Udruge Ivan Funtek koji je iskazao zadovoljstvo projektom i istaknuo kako će eko vrtovi biti korisni svim korisnicima, ali i široj zajednici. Zamjenik gradonačelnice Vesne Želježnjak, Mišel Jakšić u ime Grada kao najvažnijeg partnera projekta, tom je prilikom čestitao svima koji su uložili trud i volju i omogućili zajedničke eko vrtove u Koprivnici. Istaknuo je kako će Grad i dalje pomagati razvoj projekta.

Gospođa  Dragica Ružić, članica Vrtlarskog odbora Udruge Kopriva, nije krila oduševljenje i sreću jer je ostvaren glavni cilj – omogućiti građanima koji nemaju mogućnosti i prostora za održavanje vlastitih  vrtova, da to učine na „Zajedničkim eko vrtovima.“ Napomenula je kako osim zdrave i ekološke proizvodnje hrane, vrtovi će biti mjesto druženja i rekreacije.

kopriva2

Posjetili smo „Zajedničke eko vrtove“ koji se nalaze na kraju Špoljarske ulice. Zatekli smo vrtlare koji s osmjehom na licu sade i uređuju svoje parcele.

Maja Bogadi Kalinić, iz Vrtnog odbora Udruge Kopriva i Denis Botko, član Udruge, rekli su nam nešto o Udruzi, projektima i planovima.

Maja Bogadi Kalinić nas je uputila u osnovne podatke o udruzi koja sada broji oko 20 članova. Svi aktivno sudjeluju, a sastanci  Udruge se održavaju svaka dva tjedna, ali ukoliko je u tijeku neka akcija, onda i češće. Objasnila je kako „Udruga prema Zakonu smije održati tri humanitarne akcije godišnje.“ Humanitarna uskršnja akcija jedna je od njih, a ovogodišnja je posebno  istaknuta jer je bila vrlo uspješna– „skupljali smo hranu, odjeću i kućanske potrepštine za 10 obitelji iz Koprivnice i okolice.“ Osim za Uskrs, Udruga svojim humanitarnim akcijama uveseli potrebitima i Božićne blagdane, a najavila je kako će se prije nove školske godine skupljati školski pribor i sve potrebno za školu za najpotrebitije učenike na području Koprivnice.

Kako Udruga Kopriva želi u građanima probuditi svijest o prednostima ekološki uzgojene hrane, rekreaciji i zaštiti okoliša, uz eko vrtove, sudjeluju i u organizaciji i održavanju akcije „Zelena čistka“ prilikom Dana planeta Zemlje 22. travnja. Ove godine, akcija je organizirana 26. travnja. Zemlji se taj dan olakšava disanje čišćenjem i saniranjem divljih odlagališta smeća.

Drugu godinu za redom Udruga se pridružuje akciji „Hrvatska volontira“. 23.05. uređenjem i uljepšavanjem okoliša „Zajedničkih eko vrtova“  i 24.05. u azilu za napuštene životinje „Ottova kućica“. Svi zainteresirani su pozvani da se priključe ovoj volonterskoj akciji.

kopriva

Što se tiče samih eko vrtova – „za sada je uređeno ukupno 46 parcela površine 50 kvadratnih metara.“ Najavljeno je širenje površine, a „na popisu čekanja je za sada desetak  budućih korisnika “ – rekla je Maja Bogadi Kalinić.

Zanimalo nas je što ih je privuklo volontiranju. I Denis i Maja su članovi Udruge nešto više od godinu dana. „Sve je počelo prošlogodišnjom Zelenom čistkom. Došla sam, sudjelovala, svidjelo mi se i ostala sam“, rekla nam je Maja. Isto tako je član udruge postao i Denis. Privukla ih je pozitivna atmosfera i ciljevi Udruge. „Lijepo je dok sudjeluješ u nečemu što koristi zajednici i dok pomogneš“, složili su se.

Željka, vlasnica parcele „Zajedničkih eko vrtova“, koju smo zatekli u sadnji i uređivanju vrta rekla nam je zašto se odlučila na sadnju i uzgoj hrane na zajedničkom vrtu – „ Odlučila sam se za gredicu jer živim u stanu, i privukla me želja za prirodom i povratkom u prirodu, to je prvi razlog. Drugi razlog je taj što ovdje proizvodim zdravu hranu za sebe i obitelj. Znam što sam posadila i nema pesticida. Sigurnije je nego ono što kupimo u trgovini.“

Na zajedničkom eko vrtovima radi i uživa i sedamnaestogodišnji Dario koji je parcelu na vrtovima uzeo jer mu se ideja odmah svidjela – „ privlači me uzgoj vlastitog organskog povrća, priroda i druženje, razmjena iskustava, do sada nisam vrtlario, pa sada učim u hodu i zanimljivo je“ Dario je i član Udruge Kopriva, najviše ga veseli pomaganje drugima

–„Svi ovi ljudi koji ovdje imaju parcelu se možda prije toga nisu poznavali,  ali super je doći ovdje i vidjeti kako svi surađuju i međusobno razmjenjuju sjemenke, pomažu si i druže se“, na kraju razgovora rekao nam je Denis.

Svi koji bi rado postali član Udruge ili ih zanima prirodan uzgoj hrane i vrtlarenje, dodatne informacije mogu dobiti od bilo kojeg člana Udruge, putem službenog Facebook profila https://www.facebook.com/udruga.kopriva.3?fref=ts ili putem e – mail adrese udruga.kopriva@gmail.com

?>