Tehnologija

Zemljini oceani prenatrpani su plastičnim vrećicama i drugim vrstama sintetičkih krhotina koje mogu biti smrtonosne za životinje i štetne za okoliš.

Prema istraživanjima iz 2014. godine, 269.000 tona komada plastike raspršeno je po oceanima. Zbog zagađenja, 100.000 morskih kornjača i morskih sisavaca te milijun oceanskih životinja ugiba svake godine.

Prije dvije godine, Boyan Slat, tada 19-godišnji mladić, razvio je plan pod nazivom Ocean Cleanup Array. Ovaj osnivač i predsjednik nizozemske neprofitne organizacije Ocean Cleanup razvio je kolektor smeća, a obećao je da će u nekoliko godina očistiti svjetske oceane: „Problem onečišćenja svjetskih oceana jedan je od najvećih izazova zaštite okoliša s kojim se čovječanstvo suočava. Ne samo da će ovo prvo čišćenje doprinijeti čistijim vodama i obalama, već je to istovremeno i bitan korak prema našem cilju – čišćenju Pacifika.“ Najavio je da će ovaj projekt započeti 2016. godine.

Čišćenje oceana najprije je planirano uz obalu Tsushima, otoka koji se nalazi između Japana i Južne Koreje. Ovo je jedno od najkritičnijih područja koje pati od golemog problema plastičnog onečišćenja.

2.000 metara dug sustav postat će najduža plutajuća struktura u povijesti, a radit će najmanje dvije godine.

TsushimaCamera1_1K

Sustav radi kao usidrena mreža plutajućih barijera koje, uz pomoć morskih struja, sakupljaju plastične krhotine. Dakle, oceani će se u osnovi očistiti sami! Nakon što se krhotine nakupe na barijerama, mogu se ukloniti ili prikupljati kako bi kasnije bile obrađene.

Glavni cilj Ocean Cleanupa jest da razvije tehnološke načine sprječavanja plastičnih onečišćenja oceana. Tvrtka u roku od pet godina planira lansirati 100 kilometara dug sustav u vodama između Havaja i Kalifornije. Prema njihovu računalnom modeliranju, to bi omogućilo čišćenje gotovo polovice sjevernog dijela Tihog oceana, takozvanog Great Pacific Garbage Patch, masivnu zbirku plastičnih čestica u Pacifiku, i to u svega deset godina.

?>