Hrvatska

Svijetom se širi strah koji vješto izazivaju oni koji svoje zločine opravdavaju religijom. Terorizam nije bolest novog doba – prijetnja je našoj sigurnosti, kršitelj temeljnih ljudskih prava i ne postoji siguran put za iskorijenje.

„Države članice Europske unije predane su zajedničkoj borbi protiv terorizma i pružanju najbolje moguće zaštite svojim građanima. Vijeće je u tu svrhu 2005. usvojilo strategiju Europske unije za borbu protiv terorizma. Strategija je usmjerena na četiri glavna stupa djelovanja – prevenciju, zaštitu, progon i odgovor. Kroz te se stupove u strategiji prepoznaje važnost suradnje s trećim zemljama i međunarodnim institucijama“, navodi Vijeće Europske unije na službenoj mrežnoj stranici.

Francuska je na nedavni teroristički napad u Parizu također odgovorila napadom. Bombardirali su glavni grad Islamske države u Siriji i uništili im zapovjedno mjesto. Francuskim policajcima, kojima u pomoć pristiže i vojska, dozvoljeno je da oružje nose i kad nisu na dužnosti kako bi zaštitili civile. Francuski proračun za obranu težak je 40 000 000 000 američkih dolara, a sustav obrane broji 202 761 vojnika i  čak 195 770 pričuvnih. Po ukupnom naoružanju, Francuska zauzima šesto mjesto.

Kako bi Hrvatsko naoružanje bilo spremno odgovoriti i koliko bismo bili spremni u slučaju terorističkog napada?

Najnoviji podaci Global Firepowera iz studenoga ove godine navode kako Hrvatska broji 21 300 aktivnoga vojnog osoblja, od čega 300 pripada postrojbi za specijalne operacije. 102 700 je rezervnog osoblja. S oko 20 000 policajaca, Hrvatska spada u sam vrh liste zemalja Europske unije po broju policijskih službenika u odnosu na broj stanovnika.

Vojna djelatnica S. P. (46) komentirala je trenutno stanje na radnom mjestu: „Mjere su opreza pojačane, a kolege na poslu pričaju o mogućem NATO-ovom odobrenju izlaženja naše vojske u pomoć. Pokušavamo ne misliti što bi moglo biti, ali strah je prisutan u svima nama.“

Kopnena vojska, među ostalim, broji 574 borbenih oklopnih vozila, 21 samohodni top i 92 lansirajuća raketna sustava. Zračne su snage u posjedu 68 zrakoplova, 7 presretača, 25 transportnih zrakoplova i 30 helikoptera. Ukupno brojimo 28 brodova i te nas brojke dovode do 62. mjesta prema naoružanju (s ukupno 126 uspoređenih zemalja). Proračun obrane Republike Hrvatske iznosi 958 000 000 američkih dolara.

Studentica francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu I. Š. (22) izjavila je kako se ne boji napada: „Hrvatska nije važno strateško područje.“

Prema navodima portala net.hr, Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt, izjavio je da uvijek treba biti oprezan kada je riječ o terorizmu i da je Hrvatska na najvišem stupnju pripravnosti. Ostojić je objasnio pojačane kontrole na granicama i dodao: „Ja mislim da Hrvatska, kao zemlja koja je dio antiterorističke koalicije, mora biti spremna u svakom pogledu preventivno raditi.“

?>