Studentski

Nadamo se da ste pored studentskih obaveza ostavili malo mjesta i za blagdansku čaroliju. Neizostavan ukras mnogih domova i ovih je blagdana božićna zvijezda koja je porijeklom iz suptropskog dijela Meksika i središnjeg dijela Amerike. Njezini listovi, koje mnogi pogrešno nazivaju cvjetovima, mogu biti crveni, ružičasti ili bijeli. Ova raskošna biljka, koju većina ljudi nabavlja baš u vrijeme blagdana, ipak ima jednu manu – lišće joj neprestano žuti i otpada. Donosimo vam savjete kako to spriječiti te kako ovu blagdansku biljku održati na životu.

Božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost. Ne izlažite je direktnom svjetlu i mjestima s toplim strujanjem zraka iz klima uređaja. Idealna temperatura za njezin uzgoj je između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva. Najčešći razlog njezinog propada je previsoka sobna temperatura. Svakodnevno je rotirajte kako bi njezini listovi dobivali istu količinu svjetla sa svih strana. Ako ste je odlučili presaditi, obratite pažnju na zemlju. Božićna zvijezda voli humusnu zemlju s malo pijeska. Preporučamo da biljku zalijevate odozdo, odnosno preko podloška. Ako je se zalijeva odozgo, hranjive tvari se talože na korijenu i biljka trune. Podložak punite vodom svaka tri do četiri dana, a bacite ono što biljka nije upila u 30 minuta.

Najpoznatije bolesti koje napadaju božićnu zvijezdu su trulež prizemnog dijela biljke i siva plijesan. Prvi znakovi truležnog oboljenja biljke su crna stabljika i uvenuli izdanci. Kako bi to izbjegli, pazite na vlagu u zemlji i ne hranite biljku previše. Previše vlage u zraku uzrokuje pojavu bijelih ili sivih nakupina na listovima. Vrlo je važno na vrijeme ukloniti zaražene listove kako se bolest ne bi proširila. Peteljku oštećenih i starijih listova trebate odrezati dva centimetra od izbojka. Ostatak peteljke otpadne nakon što se sam osuši. Agronomi upozoravaju na otrovnost soka u biljci, dakle koristite rukavice kad režete listove.

Ako svoju božićnu zvijezdu želite očuvati do sljedećeg Božića, skratite joj izdanke na deset centimetara visine i to nakon što joj otpadnu brakteje (pricvjetni obojeni listovi). Smjestite je na hladnije mjesto na temperaturu između 15 i 18 Celzijevih stupnjeva te je tamo držite najviše osam tjedana. Nakon toga je presadite u novu posudu (dva do pet centimetara veću) i vaša će biljka početi rasti. Biljci je do listopada dnevno potrebno svega deset sati svjetla. Zbog toga se preko biljke postavlja posuda ili neko tamno platno koje ne propušta svjetlost.

Stoga, studenti – trk u trgovine po svoje božićne zvijezde bilo crvenih, ružičastih ili bijelih listova koje će vam uz pomoć ovih savjeta uljepšavati domove i nakon blagdanske čarolije.

 

?>