TOP TEME

Ekipa iz Pregrade: Dora Kolar zajedno sa svojom braćom Bornom i Rokom Blažem te prijateljem Andrijom Potočkim, oživjeli su igru iz svojeg djetinjstva pod nazivom jabukovanje.

PRAVILA I TAKTIKE

Za igru su potrebna trojica igrača. Dvojica igraju na poziciji bacača i jedan kao šljemar. Cilj igre je jabukom pogoditi šljemara i tako sakupiti što više bodova. Šljemar, koji naravno nosi šljem, mora od bacača biti udaljen najmanje 20 metara zbog siline koju jabuka stekne bacanjem uz pomoć štapa.

Međutim, Jabukovanje se nije oduvijek igralo onako kako se igra danas. Igra se zapravo razvila iz kreativnog načina da se dvorište očisti od trulih jabuka.

Kad si dijete sve ti je lakše raditi ako ima prefiks igra. Tako i ovo. Nespretno je hodati po dvorištu i popikavati se po jabukama, i sad kako se toga riješiti?! Naš otac to je zamaskirao ovako: prenamijenio je našiljene štapove koje smo prethodno koristili za peciljke i na vrh bi nataknuo jabuku, a zatim je bacio čim dalje je mogao. Igra je stvorena, a takmičarski duh u svima nama očistio je dvorište – kaže Dora.

Kadar iz filma „Jabukovanje – disciplina šljem.“ Borna i Roko Blaž Kolar, bacači.

Kasnije, kada je Andrija predložio da ga jabukama gađaju u glavu, umjesto da se jabuke bacaju na nasumična mjesta u polju, stvoren je oblik igre kakvu poznajemo danas.

Odlučili smo skupiti nekoliko jabuka i uz oštre štapove smo ih nabadali i krenuli gađati šljemara koji je stajao udaljen 50 metara od nas. Lovio je te jabuke kao da su mu zadnje! Kao bacač mogu iskoristiti duge ruke za jak zamah, pa tako i raditi na preciznosti, što mi se osobno čini zabavnije od hvatanja jabuka. Težina je jedan od faktora za bolji prasak na šljemaru. Što je jabuka teža, to je vjerojatno i punija sokom, što rezultira velikim „vatrometom” pri sudaru sa šljemom. – priča bacač Borna.

Njegov brat Roko Blaž se nadovezuje:

Bacanje jabuka je fizički zanimljivije i treba biti malo snažniji za to. Ako si malo niži i kržljaviji, onda nisi baš za bacača nego za šljemara.

Pozicija šljemara ključna je za cijeli tijek igre. Andrija kaže da nije teško biti šljemar, osim ako si pretio pa dodaje:

Moraš samo biti spretan i agilan kao Ninja kornjača.

Kadar iz filma „Jabukovanje – disciplina šljem.“ Andrija Potočki, šljemar.

ZELENI SPORT

Jabukovanje se igra na otvorenom zagorskom traniku. Karakteristike terena otežavaju kretanje šljemaru pa je i igra zanimljivija. Ne koriste se zrele jabuke već samo one koje padnu na zemlju, odnosno teren za igru. 

Dora je odlučila snimiti kratki film pod nazivom „Jabukovanje – disciplina šljem“ i tako ovjekovječiti prvu, povijesnu partiju Jabukovanja.

Vidjela sam kako igraju i znala da moram nešto poduzeti. Mobitel je bio pri ruci, slobodnog vremena na pretek pa rekoh zašto ne?! Moramo se nekako probiti do mlađih generacija. Možda da se uvede kao jedna od disciplina na TZK. Nastavimo li ovim tempom već sljedeće sezone očekujemo gledati prva takmičenja.

Na kraju Dora zaključuje:

Ako si čovjek kojem je stalo do urednog dvorišta, zdravog života i olimpijskih igara, znaš što treba činiti – Jabukovati se. Postati bacač je lako, ali pronaći dobrog šljemara… e to je već drugi par jabuka. Iako je sport namijenjen za sve uzraste, nije to sport za svakoga (nemojmo se lagati), ali ako ne zaigraš nećeš saznati.

Andrija Potočki i Dora Kolar su studenti medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever pa se nadamo da će se ova igra uskoro popularizirati i među našim studentima.

?>