DRUŠTVO

Marija Stričević je studentica prava koja dolazi iz Koprivnice. Potaknuta filmskim produkcijama i programom kulturne razmjene, svoj san o Americi prvi put je ostvarila prije tri godine. Nedavno se vratila sa svojeg trećeg radnog ljeta u New Yorku i priprema informativni sastanak za sve one koji se i sami žele otisnuti u svijet.

Kad čuješ Amerika, što prvo pomisliš?

– Prvo pomislim na bezbroj mogućnosti koje mi Amerika pruža i na adrenalin koji osjećam kad sam tamo; kao da si konstantno u zabavnom parku i ideš od vožnje do vožnje. Nikad ti nije dosadno, a vrijeme užasno brzo prolazi.

Koje su uobičajene barijere prilikom planiranja na odlazak u Ameriku? Kakva su tvoja iskustva?

– Većina se boji da im engleski jezik nije dovoljno dobar jer se s njime jako rijetko susrećemo u radu. Većina Hrvata govori engleski puno bolje nego što to misle. Drugi najčešći problem je novac. Nikome ne bih savjetovala da se odluči na ovaj program jer želi zaraditi; to se najvjerojatnije neće dogoditi. No mogu garantirati da će se onaj tko ode vratiti kući kao druga, zrelija osoba s mnogo novih prijatelja i iskustava.

Sad si već treću godinu bila tamo. Što se promijenilo u tvojem znanju engleskog?

– Iako mi je poznavanje engleskog i prije programa bilo dobro, sad o njemu teško da i razmišljam kao o drugom jeziku. Kad razmišljam o Americi, razmišljam na engleskom. Govorenje engleskog postalo mi je normalno kao i govorenje hrvatskog. Čak su mi rekli da sam nekoliko puta u snu pričala na engleskom.

10859581_789833067749401_1473644010_n

Osim jezičnog usavršavanja, koje su još prednosti takvog programa?

– U Americi si prepušten sam sebi; sam zarađuješ za svoj kruh. Moraš rasporediti novac za račune, ustajati na vrijeme i jako puno raditi. Nitko ti neće pomoći. Posla ima, ali je konkurencija velika. Htio ili ne htio, naučit ćeš raditi i prisilno ćeš odrasti. To je zemlja u kojoj možeš susreti sve nacionalnosti svijeta, pa će se tako naslušati životnih priča za koje si mislio kako se događaju samo u filmovima. Sjedenje za knjigom i učenje će ti nakon par duplih smjena u restoranu biti najprimamljivija stvar na svijetu. Mnogo sudionika se odlučuje za ovaj program kako bi u Americi položili vozački ispit. Naime, tamo vozački ispit košta od 50 do 100 dolara, a to je puno isplativije nego kod nas.

Ima li u Americi budućnosti za pravo koje studiraš?

– Svaka država ima svoj pravni sustav, pa tako i Amerika. On se jako razlikuje od hrvatskog pravnog sustava. Planiram nastaviti školovanje u New Yorku. To će mi omogućiti bavljenje pravom u toj saveznoj državi.

Kako si došla do prvog posla u SAD-u i kakav si posao radila ove godine u odnosu na prvu godinu?

– Prvi posao sam pronašla preko interneta. Sastavila sam životopis i slala mailove sve dok nisam dobila pozitivan odgovor. Poslovi koji su dopušteni na Work Experience programu su sezonski poslovi. Radila sam u francuskom restoranu i većina mojih kolega bili su studenti koji na taj način plaćaju vrlo skupo obrazovanje u Americi.

Gdje si se i kako smjestila? Jesi li u kontaktu s ljudima s kojima si se tamo upoznala?

– Stan sam tražila sama, ovisno s kime bih živjela to ljeto. Sa svima sam u kontaktu gotovo svakodnevno. Tvoji prijatelji tamo su tvoja obitelj i nevjerojatno je koliko se u nekoliko mjeseci možeš povezati s tim ljudima.

10841608_789833207749387_215917057_n

Kakav je osjećaj vratiti se? Planiraš li otići i sljedeće godine?

– Još se uvijek prilagođavam na povratak u Hrvatsku. I sljedeće ljeto planiram otići u New York. Nadam se istom radnom mjestu na kojem sam bila ove godine. Veseli me što svake godine imamo sve više participanata iz Koprivnice. Svima uvijek pokušavam objasniti: kada ćemo, ako ne sad? Ovo je vrijeme putovanja! Iskustva koja steknemo možemo primijeniti ovdje. Nema poslodavca koji neće u životopisu neće cijeniti podatak da ste 4 mjeseca, sami samcati – proveli u Americi.

Uskoro organiziraš informativni sastanak. O čemu se radi?

– Želim svima koji će doći na sastanak prenijeti svoja iskustva te im objasniti na koji način i putem kojeg programa oni mogu doživjeti isto. Većina koja se odluči na program su studenti, ali imamo i program za koji nije potreban studentski status. To je posao rada s djecom u jednom od 900 kampova diljem Amerike s kojima CCUSA agencija ima ugovor.

10850599_789833181082723_1309451917_n

Svi zainteresirani mogu se pridružiti sastanku „Koprivnica info sastanak – THE BEST SUMMER OF YOUR LIFE – CCUSA“ na kojem ću ispričati sve o programu i odgovoriti na sve upite. Sastanak će se održati 27. prosinca 2014. u 18 sati u Gradskoj vijećnici u Koprivnici.

?>