KOMENTARI

Zamislite još jedan najobičniji dan u nizu. Odlazite na predavanja, posao, u dućan, na kavu s društvom… Nebitno. Sad pokušajte zamisliti sve to bez mobitela, interneta i društvenih mreža. Ako ne možete, dio ste internetske (de)generacije.

Društvene mreže postale su naša svakodnevica. Imati život i popularnost na internetu poprima sve veću vrijednost, no ono što smo u stvarnome životu – postaje nebitno. Tužno je to što upravo zbog toga polako gubimo socijalne vještine. Dopisivanje putem interneta daje nam sigurni odmak, vrijeme da razmislimo o odgovoru, mogućnost da budemo ono što nismo (jer zašto bi se ikome svidjelo ono što jesmo?) i da eventualno guglamo neke stvari kako ne bismo ispali glupi i neuki. Toliko vremena boravimo u virtualnom svijetu da gubimo doticaj sa stvarnošću. Ništa više nema vrijednost ako nije podijeljeno na Facebooku i potvrđeno s najmanje desetak lajkova. Nije li to tužno?

Moja je generacija jedna od posljednjih koje se sjećaju vremena prije društvenih mreža. I što nam je falilo? Razgovarali smo i družili smo se. Kada smo bili ljuti ili tužni, nismo imali priliku prikriti emocije emotikonima. Kada je nešto bilo smiješno, smijali smo se, nismo rekli „lol“ i pritom imali mrtav hladan izraz lica. Kada smo htjeli razgovarati, dogovorili smo sastanak u parku, a ne na Skypeu.

Ali, ono što je najgore, izgubili smo osjećaj za privatnost. Postoje neke stvari koje bi trebale ostati unutar četiri zida – kao što su, primjerice, svađe. Svađe između parova… da budem preciznija. Svatko od vas sigurno je imao barem jedan par na Facebooku koji je imao potrebu javno objaviti sav prljavi veš svoje neuspjele veze. Koga boli briga? Iskreno, ne znam je li mi gore to ili parovi koji su toliko sretni i zaljubljeni da vam svakodnevno izazivaju crijevne probleme svojim ljubavnim izjavama i abnormalnom količinom srčeka. Gdje je nestala intima?

Ne želim ni započeti temu o djevojčicama koje imaju 13 (i pol!) godina te strašno pate putem društvenih mreža zbog propalih ljubavi. Ili, još bolje, o onima koje su na slikama profila oskudno odjevene, s napućenim usnama uz opis slike „Mala bez morala“.

Pustite svoje pametne telefone i potrudite se biti pametni sami. Popijte piće s prijateljima, a da ne objavljujete cool mjesto na kojem nalazite, posudite neku dobru knjigu u knjižnici (da, to još uvijek postoji!) ili se jednostavno posvetite nekom hobiju koji ne uključuje neumorno tipkanje po mobitelu. Možda će vam se svidjeti stvarni život i možda o sebi otkrijete neke nove stvari. Stvari koje još uvijek niste na Facebooku podijelili s čitavim svijetom.

?>