Film

„Futurama“ je američka animirana znanstveno-fantastična serija koju je stvorio Matt Groening, redatelj kultne serije „Simpsoni“. Prva epizoda Futurame izašla je 1999. godine i emitirala se sve do 2013. godine.

Serija sveukupno ima sedam sezona; po dvadesetak epizoda svaka. „Futurama“ je dobila nagradu Emmy 2002. godine za najbolju animiranu seriju.Prva epizoda započinje dječakom Philipom Fryem koji je dostavljač pizze, a ujedno i naš glavni lik koji živi u New Yorku. Fry je slučajno pao u zamrzivač u novogodišnjoj noći 1999. godine i probudio se točno 1000 godina kasnije. Fry na početku ne zna što mu se događa, ali nakon razgovora s ljudima i robotima oko sebe shvaća da je otišao u daleku budućnost. Nedugo nakon buđenja on upoznaje jednooku Leelu i robota Bendera koji mu pomažu pronaći osobu s kojom bi Fry mogao biti u krvnom srodstvu. Tako pronalaze profesora Huberta Farnswortha koji mu je jedini živi rođak i dolaze živjeti i raditi kod njega.Točnije, postaju posada intergalaktičke dostavne službe Planet Express u 31. stoljeću. Kroz sedam sezona, on i njegovi novi kolege doživljavaju brojne opasne avanture, najčešće zbog Fryjevog nemara.

Serija mi se posebno sviđa jer je jako maštovita i humoristična.

izvor: imdb.com

U seriji možemo vidjeti kako roboti imaju svijest baš poput ljudi, izvanzemaljci normalno posjećuju Zemlju, kao što i ljudi bez problema putuju svemirom i druže se s mnogobrojnim izvanzemaljcima. U mnogim epizodama možemo vidjeti satiričan način prikazivanja pojedinih događaja koji daje kritiku društvu.

Kad se osvrnemo na likove jako su dobro okarakterizirani. Fry je nezreo, staložen, ali dobro raspoložen i sentimentalan dječak. Fryina ljubav prema Leeli provlači se kroz čitavu seriju, a to možemo vidjeti u mnogobrojnim epizodama gdje je on bio spreman umrijeti samo da nju spasi. Turanga Leela je nadležna, jednooka kapetanica broda Planet Express. U svakoj epizodi možemo vidjeti kako je njoj stalo do Frya, ali to ne želi pokazati. Bender je bezobrazan, egocentričan i moglo bi se reći zloban robot kojem nije stalo ni do koga osim do sebe samoga. Ali isti taj Bender u velikom broju epizoda pokazuje da ima onoliko savjesti koliko jedan robot može imati i da ipak brine o svojim prijateljima.

Radnja i zapleti su tako dobro ukomponirani s likovima da sam cijelu seriju pogledala u manje od tjedan dana i oduševljena sam.

Najviše mi je u seriji bilo zanimljivo to što likovi rade u dostavnoj službi, ali oni zapravo u seriji rade sve osim svoga posla. U svakoj epizodi nailaze na nove avanture, ali se svaki put „izvuku“ iz neke situacije i spase svijet.

Jedna od zanimljivih epizoda mi je bila kada je profesor Hubert koji je inače genije, napravio formulu za pomlađivanje. Ali naravno, dolazi do problema, i svi naši glavni likovi se iz minute u minutu počinju pomlađivati. Tako da su od osoba koje otprilike imaju 25 godina došli do malih beba. Profesor je što prije trebao naći rješenje kako zaustaviti pomlađivanje dok svi zajedno nisu nestali zauvijek. Naravno, sve je na kraju bilo u redu kao i u svakoj epizodi.Ono što mi je posebno interesantno je ismijavanje određenih filmova, npr. “Gospodar prstenova“.

izvor: imdb.com

Ismijavaju se i situacije koje su bile aktualne u trenutku emitiranja serije poput predsjedničkih izbora koji su gledateljima prenijeli poruku da se uvijek zna tko će pobijediti na izborima i da tvoj glas ne znači ništa.

U cijeloj seriji sam posebno zavoljela Frya i Leelu. Kao što sam prije spomenula naši glavni likovi Fry i Leelah se vole, ali to odbijaju prihvatiti. Njihova ljubav traje sve do zadnje epizode serije, kada su oni unatoč svemu ostali zajedno. Moram vam priznati da mi je zadnja epizoda serije bila toliko dirljiva da sam i zaplakala na kraju. Jednostavno završetak serije nije mogao biti ljepše napravljen nego što jest. A kakav je točno završetak? E to vam neću otkriti. Nađite vremena za sebe, opustite se i uživajte s našim Fryem, Benderom, Leelom i Hubertom.

 

?>