Zabava

Američka animirana serija The Simpsons je prije tri mjeseca proslavila 25. godinu emitiranja na televiziji. Rijetke su serije koje su toliko utjecale na generacije i na televiziju kao što je ova. Prvi puta je emitirana 17. prosinca 1989., a dosad je emitirano 568 epizoda. Posljednja, 26. sezona, s emitiranjem je započela 29. rujna 2014.

Jedan od autora, Sam Simon, umro je 8. ožujka u 59. godini života. Zajedno s Mattom Groeningom i Jamesom L. Brooksom stvorio je jednu od najdugovječnijih televizijskih serija. Sam Simon je prije rada na Simpsonima pisao scenarije za poznate humoristične serije Taxi, Cheers i It’s Garry Shandling’s Show. Bio je zadužen za okupljanje prvoga scenarističkog tima za Simpsone, a ujedno je i koautor osam epizoda. Često se napominje da je upravo on zaslužan za senzibilitet Simpsona. Simonov odnos s Groening bio je napet, zbog čega 1993. napušta seriju, ali ostaje izvršni producent. Sljedeće godine Simon postaje koautor George Carlin Showa, a kasnije radi kao redatelj serije The Drew Carey Show. Simon je osvojio devet Primetime Emmy nagrada za televizijski rad.

Sam Simon izmislio je veći dio Springfielda, grada u kojem se The Simpsons odigrava. Također, izmislio je i poznate likove – Mr. Burnsa, Chiefa Wigguma, dr. Hibberta, Eddija i Loua.

wiggum

Simon nije vjerovao da će serija imati popularnost te je tvrdio da će u prvoj sezoni biti samo 13 epizoda. Zato je svima dao slobodne ruke da pišu što luđe zaplete. Takav stav doveo je i do svađe s glavnim autorom serije, Mattom Groeningom. Kasnije je Groening opisao Simona kao „briljantno smiješnog i jednog od najpametnijih pisaca s kojima je ikada radio… iako je bio neugodan i psihički neuravnotežen“.

Sam Simon bio je poznat i kao filantrop i ljubitelj životinja. Osnovao je Sam Simon Fundation, instituciju koja se bavi spašavanjem pasa, a osnovao je i putujuću kliniku za životinje koje nisu mogle dobiti veterinarsku pomoć. Podržavao je PETA-u, organizaciju koja se bori za zaštitu životinja. Kada su mu prije tri godine dijagnosticirali rak, počeo je kupovati zoološke vrtove i cirkuse kako bi oslobodio životinje.

Kako bismo mogli shvatiti što su The Simpsons donijeli svijetu, zamislimo na trenutak da ih uopće nije bilo. Oni su uspjeli uvjeriti Ameriku – ali i cijeli svijet – da animirane serije mogu biti za odrasle, da mogu biti komercijalno isplative i da se mogu prikazivati u udarnim terminima. Također, otvorili su vrata serijama Beavis and Butthead, South Park Family Guy. Međutim, humor u seriji stvorio je novu vrstu samosvjesne satirične komedije koja je utjecala na serije The OfficeThe Daily Show i The Colbert Report.

Untitled-1

Autor Family GuyaSeth MacFarlane, za Vanity Fair izjavio je: „The Simpsons su stvorili publiku za animirane filmove u udarnim terminima. Što se mene tiče, oni su u principu ponovno izumili kotač. Oni su stvorili ono što na mnogo načina možete klasificirati kao potpuno novi medij.“

Izrugivajući se svemu, rušeći ustaljene principe – a sve to na jedan potpuno drugačiji način – The Simpsons su ustvari postali televizijski fenomen kojem se kraj ne nazire. Svijet oko nas još uvijek ima mnogo materijala za nove epizode serije The Simpsons.

?>