Uncategorized

Varaždin je na par dana postao centar dječje svjetske animacije. Zahvaljujući petom izdanju Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih od 22. do 27. travnja u Varaždin je došlo 90-tak sudionika iz 50-tak zemalja svijeta, a pogledat će se 194 animirana filma u službenoj konkurenciji, njih još 15 u popratnom programu. Održat će se četiri radionice, okrugli stol i tri predavanja te otvoriti izložba. Ovogodišnji VAFI u znaku je zemlje partnera Francuske – kolijevke animacije.

Ponosni smo na svoje peto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena „Kralj i ptica rugalica“ čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova svoje mjesto pronašao je i „Logorama“, film koji je 2010. godine dobio Oscara – rekla je programska direktorica VAFI-ija Sandra Malenica.

vafi02

Po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom „Originali i kopije“ predstavlja Varaždinac iz Zagreba, animator i ilustrator Darko Kreč.

Svoju premijeru na festivalu doživjet će i animirani film „Colours“ kojeg su u sklopu ASIFA Workshop Group  zajedno izradili članovi animacijskih studija iz cijelog svijeta, ali i varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

To je samo potvrda da smo postali itekako važni u svijetu animacije jer do sada su se premijere održavale samo na „odraslim“ filmovima. Struka nas je prepoznala, a mi se okrećemo i stručnosti pa zato i održavamo okrugli stol na temu „Animacija kao pedagoško sredstvo“ – istaknula je Malenica.

VAFI isto tako od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior gdje se natječu filmovi odraslih za djecu i traju prva tri dana festivala te VAFI Junior – filmovi djece i mladih – koji traje zadnja tri dana. Stoga VAFI ima i dvojaku ulogu: poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva kroz VAFI Junior, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih u sklopu VAFI Seniora.

Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin an peto izdanje VAFI-ja privukao je i rekordan broj gostiju.

Dolazi nam oko 90 gostiju sa svih strana svijeta. Već petu godinu zarednom najavljeni su animatori iz HONG Konga, Rusije, Belgije, Grčke, Izraela, Egipta, Poljske te naravno Hrvatske. Mogu reći da ih je svake godine sve više jer se među animatorima širi dobar glas o našem festivalu, a već sada radimo na partnerstvu za šesto izdanje – istaknuo je izvršni direktor Festivala Hrvoje Selec.

VAFI uvijek prati i humanitarna akcija. Ove godine tako će u ime učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar prodavati njihove keramičke figurice kako bi mogli otići na ljetovanje.

 

?>