Uncategorized

Šesti  Internacionalni festival animiranog djece i mladih Varaždin (VAFI) završio je u nedjelju, 26. travnja dodjelom nagrada u palači Herzer. Od 96 animiranih filmova koji su se natjecali u tri kategorije MINI, MIDI i MAXI, žiri u kojem su bili hrvatski ilustrator i strip crtač Krešimir Zimonić, Belgijanac Gert Herman i  Australka  Jacqueline Cosgrove odabrao je tri najbolja i dodijelio im Vafi kipiće.

Vafije u MINI kategoriji dobila su djeca iz talijanske škole Don Minzioni za film U zemlji male buhe, a četiri ravnopravne diplome za drugo mjesto osvojili su hrvatski film Igrač nastao u čakovečkoj Školi animiranog filma (ŠAF), belgijski Rođak Bert,  grčki Dugo nas nije bilo i ruski Velika greška.

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI statuu Vafi osvojio je film Fatao i ulica  iz Burkine Faso. Priznanja su otišla i u Tajvan za film Moj djed je ronilac te u Poljsku za film Vrt žica.

U kategoriji MAXI Vafija je dobio britanski film Žene radničke klase kojeg potpisuje grupa autora.  Drugom nagradom nagrađeni su iranski film Moje gnijezdo u oblacima Teherana autora Zeynaba Mohammedija, ali i horor Ha-ha you’re dead Varaždinki Ive Šobak i Morane Bunić iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Priznanja su dobili talijanski Animacija ćelija te armenski Izniman mozak.

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu Pahuljac i 7 patuljčica, a druge ravnopravne nagrade primili su talijanski Stakleni i U zemlji male buhe, grčki Prekinuti krug, Fatao i ulica iz Burkine Faso te Z-z zmaj iz Foto kino video kluba Zaprešić.

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec, čestitali su dobitnicima ponosni  što je i šesto izdanje Festivala prošlo besprijekorno.

“Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao 6. VAFI. Drago mi je da smo uspjeli u onome što smo započeli prošle godine, a to je spajanje velikih i malih animatora”, rekla je Malenica, dok je izvršni direktor Festivala Hrvoje Selec zahvalio svima koji su podržali organizaciju festivala i pozvao sve da pomognu i slijedeće godine, kada će 7.  festivalu VAFI zemlja partner biti Izrael.

Ovogodišnji VAFI trajao je od 21. do 26. travnja, a zemlja partner bila je Australija.

?>