Putovanja

Više nego ikada, putovanja su postala dostupnija i učestalija. Kao studentici, važno mi je uštediti gdje god se može, a vidjeti što više. Ovaj tekst služi onima koji nisu sigurni žele li putovati na duge relacije busom i što time dobivaju ili gube.

 

Budget putovanja, kao što sama riječ kaže, osmišljena su za one koji pristaju na lošije uvjete, a dovoljno su im dobri da bi na njih pristali. To ne znači da ćete spavati na podu, ali vrlo je vjerojatno da ćete spavati s još 9 osoba u sobi. Nema tu mjesta za hotele s nekoliko zvjezdica i čokoladice na jastucima. Ne znači nužno da putnici nemaju novca, možda samo luksuz nije razlog njihovog putovanja.

Kako se opremiti za autobus?


Deka. Nije važno u kojem godišnjem dobu putujete, vrlo često vozači upale klimu kako  ih toplina ne bi uspavala. Također osjećat ćete zagušljivost ako putujete s 90 osoba u jednom autobusu. Jastuk također nije na odmet jer ćete većinu puta odspavati. Praktično je uzeti jednu vrećicu za stvari koje ćete koristiti u autobusu, a nisu nužne izvan njega. Svakako uz sebe ponesite punjač jer na dugim relacijama neophodno je putnicima omogućiti punjenje mobilnih telefona. Vlažne i obične maramice također su dobar suputnik tijekom cijeloga puta. Put vam može olakšati osoba pored vas. Ako putujete sa sebi bliskom osobom bit će lako. Ako nasumično dobijete suputnika- postavite pravila na početku, kasnije ćete se pitati zašto slini po vama. Obucite se što udobnije, lako promijenite odjeću kasnije.
Ono što meni olakšava spavanje u autobusu jest glazba sa zvukovima prirode iako možete očekivati tišinu jer će svi poput vas biti umorni.

 

Prednosti vožnje autobusom

Krajolik – osim gradova koji su vam cilj, moći ćete vidjeti i ostatak zemlje (ako ugođajna glazba ne pomogne). Ako prolazite kroz više država moći ćete uočiti razliku između njih, izgled sela i zaselaka te netaknutu prirodu.
Količina posjećenog– za malu svotu novce moguće je posjetiti brojne gradove. Cijena povratne avionske karte obično je gotovo cijeli iznos onoga što ćete platiti cijelu put autobusom. Prošle jeseni sam u 10 dana posjetila 4 europske prijestolnice te nekoliko gradova u okolici jedne od njih.
Avanturistički osjećaj – ono što me najviše osvojilo kod desetodnevnog putovanja busom bio je osjećaj izazova. Kako preživjeti s grupom od 90 ljudi, s njih 9 u sobi 10 dana “na nogama”. Bilo je zabavno, naporno, ali vrlo zadovoljavajuće.
Drugi dio opisivat će cijelo putovanje, mjesta i svadljive ljude.

?>