DRUŠTVO

Jedan od najbogatijih Amerikanaca današnjice ne prestaje svojim kontroverznim izjavama šokirati javnost. Unatoč otvorenoj netoleranciji prema imigrantima, muslimanima i ženama, Donald Trump sve se više približava željenoj poziciji u Bijeloj kući. Očekuje li Ameriku novi kult ličnosti?

Donald John Trump već godinama vlada svjetskom i američkom javnom scenom kao poduzetnik, televizijski producent, voditelj i političar. Njegovo najvećim dijelom samostalno stečeno bogatstvo (samo manjim dijelom naslijeđeno) procjenjuje se na vrtoglavih 4,59 milijardi američkih dolara. Još je za vrijeme studija radio u očevoj građevinskoj tvrtki koju je preuzeo 1971., a otad je počeo razvijati svoje poslovno carstvo. Osim u nekretnine, Trump danas ulaže i u hotele, kockarnice, sportske klubove i prometne tvrtke. Zanimljivo je kako je Trump i vlasnik franšize za izbor Miss USA i Miss Universe.

Donald Trump postao je još zapaženiji otkad je ušao u utrku za 45. američkog predsjednika. Vrlo je brzo zadobio povjerenje 27 % glasača unutar stranke i trenutačno je favorit republikanaca. Trump se u svojim govorima žestoko zalaže za izgon svih ilegalnih imigranata uz tvrdnje da meksičke vlasti prisiljavaju meksičke kriminalce i druge socijalno neprilagođene osobe da emigriraju u SAD. Ovakva tvrdnja začuđuje budući da je njegova supruga Melania Knauss-Trump legalna slovenska imigrantica. Također, Trump se zalaže za potpunu zabranu daljnjeg dolaska muslimana u SAD, i to sve dok se ne uspiju utvrditi razlozi mržnje muslimana prema Amerikancima. Ova tvrdnja naišla je na osude većine američkih medija i Trumpovih političkih protivnika u Republikanskoj stranci.

donald-trump-president-2016-make-america-great-again Cropped

Tijekom svojih javnih nastupa Trump je sklon prelaziti granice politički korektnog govora pa tako često možemo čuti razne uvrede i optužbe na račun imigranata, muslimana, ali i žena. Ovo su neke od najzapaženijih izjava:

„Žene su veliki glumci. One pametne vrlo su feminizirane i zahtjevne, ali iznutra su ubojice. Onaj koji je izmislio termin slabiji spol ili se šalio ili je naivan. Vidio sam žene koje muškarcima manipuliraju samo migom. Ili nekim drugim dijelom tijela.“

„Meksičke vlasti prisiljavaju svoje najneželjenije stanovnike da odu u SAD. Oni su, u mnogim slučajevima, kriminalci, dileri droge, silovatelji… Najveći dobavljači heroina, kokaina i drugih narkotika meksički su karteli. Oni uređuju tako da na raspolaganju imaju meksičke imigrante koji prelaze granicu i pritom unose drogu…“

„Znate, nije važno što pišu mediji dokle god pored sebe imate mlad i zgodan komad.“

1437508319619 Cropped

Iako će se predsjednički izbori u SAD-u održati tek 8. studenoga ove godine, unutarstranačke kampanje ozbiljno su se zahuktale pa su tako najveći favoriti među demokratima Hillary Clinton i Bernie Sanders, a među republikancima su, osim Trumpa, favoriti još i Ted Cruz i John Kasich. Trump se svakako nameće kao jedan od favorita za predsjednika SAD-a, a njegove šanse za pobjedu na izborima prokomentirao je dr. sc. Petar Kurečić, profesor na Sveučilištu Sjever:

„Uspon Donalda Trumpa na političkoj pozornici plod je nekoliko čimbenika – beskrupuloznog i gotovo ničime ograničavanog bogaćenja u eri neoliberalnog kapitalizma, pogoršanih ekonomskih uvjeta za većinu stanovništva i, dakako, tzv. amerikanizacije politike, koja se najviše vidi u personalizaciji i estradizaciji, pri čemu masovni mediji imaju ulogu prijenosnika poruka, ali de facto predstavljaju sredstva poglupljivanja što većeg dijela elektorata, a za privatne interese ovih istih već spomenutih krupnih kapitalista. Problemi SAD-a nisu nastali zbog Trumpa niti će s Trumpom završiti, ako i bude izabran za predsjednika SAD-a, ali je izuzetno teško očekivati da bi se mogli smanjiti. Ne možemo očekivati da bi Trumpov habitus i poruke mogli utjecati na smanjivanje društvene nejednakosti u SAD-u, na smanjivanje međurasnih tenzija, na poboljšanje javne infrastrukture, na smanjenje ekološkog otiska, kao ni na rješavanje tenzija s ostalim velikim silama (NR Kina i Rusija). Jedna od najiskrenijih poruka iz Trumpove kampanje je: ‘On će uništiti tzv. Islamsku državu, ali onda slijedi drugi dio – uzimanje njihove nafte.’ Ovo pokazuje da se, kad je vanjska politika u pitanju, nipošto ne radi o tobožnjoj borbi za bolji svijet, nego o jasno izraženome geopolitičkom interesu i ambiciji. Ako ništa drugo, barem je iskreno.“

Amerika s nestrpljenjem očekuje 8. studenoga, dan kada će se saznati ime 45. američkog predsjednika. Hoće li Obamin nasljednik biti Donald Trump? U ovoj neizvjesnoj utrci sve je moguće.

?>