KULTURA

Britanska televizijska i filmska komedija vjerojatno je najistaknutiji predstavnik humora u svijetu. Sofisticiranim smislom za cinizam i briljantnim dosjetkama, Britanci nasmijavaju gledateljstvo pred malim ekranima već gotovo 50 godina. Američki je humor u posljednje vrijeme dosegnuo vrhunac, a britanski se pomalo uspavao. Prisjetimo se bezvremenskih klasika koji su obavezna filmska lektira svakog ljubitelja ovog žanra.

‘Allo ‘Allo!

Kultna britanska serija, koja se na kanalu BBC One prikazivala od 1982. do 1992. godine, nasmijavala je generacije. Autori su David Croft, koji je komponirao glazbenu temu serije, i Jeremy Lloyd. Radnja serije odvija se u okupiranom gradiću Nouvionu za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a prati (ne)zgode glavnog junaka – Renéa Françoisa Artoisa. René je vlasnik kafića u kojem je skrivena slika nazvana Posrnula Bogorodica. No slika je na meti Ottona Flicka, čovjeka kojeg je Gestapo poslao. Najbolji skečevi u seriji povezani su s dvojicom oborenih britanskih pilota koje je René sakrio u kafiću, i to na nagovor pokreta otpora za koji je primoran raditi. Uz cijelu zbrku, mora od svoje žene Edith kriti ljubavne afere s konobaricama Yvette, Mariom i Mimi. Ženski odjeljak komunističkog pokreta otpora kuje zavjeru protiv Renéa jer služi Nijemce, a jedini razlog zbog kojeg ga nisu ubili jest ljubav njihove predvodnice Michelle prema njemu, što Renéa čini žrtvom jer mora kriti novonastalu situaciju od žene i konobarica. Da stvar bude još zamršenija, njemački poručnik Gruber, homoseksualac, flertuje s Renéom. Navedeni detalji neki su od glavnih pokretača zapleta, među kojima su klasične komedije situacije, fizička komedija i vizualni štosovi te lažni kazališni strani akcenti i podosta kulturoloških klišeja tipičnih za seriju Leteći cirkus Montyja Pythona. Svaka epizoda počinje ondje gdje je prethodna stala, često zahtijevajući da se pogleda i prethodni nastavak kako bi se zaplet potpuno shvatio. Kvaliteta sarkazma u ovoj seriji oduvijek je osvajala srca publike, čineći je jednim od kvalitetnijih televizijskih štiva unikatne britanske komedije.

Blackadder

Crna Guja, još jedna legendarna BBC-jeva komedija situacije, već je nekoliko puta proglašena jednim od najboljih britanskih proizvoda. Vrhunska glumačka postava, predvođena Rowanom Atkinsonom, uključivala je najbolje od najboljih. Tony Robinson, Stephen Fry, Hugh Laurie, Miranda Richardson, Tim McInnerny, Brian Blessed i Robbie Coltrane samo su neka imena koja su, kroz četiri povijesna perioda ključna za englesku povijest (srednji vijek, vladavina kraljice Elizabete I., kasno 18. stoljeće i Prvi svjetski rat), pratili dogodovštine Edmunda Crne Guje. Edmund, ogorčeni sin srednjovjekovnog kralja, uz pomoć sluge Baldricka konstantno smišlja planove, nastojeći oduzeti krunu ocu i bratu. U svakom povijesnom razdoblju događaji su izloženi ironiji i sarkazmu, donoseći pregršt smijeha u svakoj minuti ove izuzetne serije.

Monty Python’s Flying Circus

Godine 1969. šestorica engleskih kavalira – u redu… jedan je bio Velšanin, a drugi obično američko zabadalo – okupili su se kako bi stvorili novu televizijsku emisiju o beskrupuloznom, lažljivom i vrlo pokvarenom kazališnom agentu po imenu Monty Python. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam (američko zabadalo), Eric Idle, Terry Jones (Velšanin) i Michael Palin zajedno su snimili četiri filma i nekoliko glazbenih albuma, a glumili su i u kazališnim predstavama. Već u počecima emitiranja privukli su veliku pozornost smislom za potpuno netipičan humor koji je svojom intelektualnošću zbunio i najiskusnije. U nedostatku izraza koji bi svrstao skupinu u određenu kategoriju, skovan je pridjev phytonovski. Nadrealistična komedija, temeljena na asocijacijama, vizualnim gegovima i skečevima bez riječi, ismijavala je idiosinkraziju britanskog života, a često se doticala i politike. Članovi ovoga urnebesnog društva visoko su obrazovani, a njihov apsurdan, grub i uvrnut smisao za humor zagarantirao im je planetarni uspjeh.

Only Fools and Horses

Dobre stare Mućke, humoristična serija o braći Trotter koji se na tržnici londonskog predgrađa bave preprodajom različite nekvalitetne robe sumnjivog porijekla, osvojile su srca gledatelja diljem svijeta. Glazbenu temu serije napisao je i otpjevao John Sullivan koji je također i scenarist serije. Radnja prati lukavog Dereka Trottera koji sanjari o bogatstvu, ali svaki njegov entuzijastični plan za posao završava katastrofalno. Del i Rodney posjeduju neregistriranu tvrtku nazvanu Trotterovi nezavisni trgovci d.o.o. koja primarno djeluje na crnom tržištu, ne plaća porez niti traži novac od države. Delova izjava najbolje opisuje situaciju: „Država ne daje ništa nama, pa i mi ne dajemo državi ništa.“ On se smatra playboyem, no njegovo vozilo, stara krntija na tri kotača, kvari mu uspjeh kod žena. Del, Rodney i djed (s kojim žive) neobičan su trio koji se vječito svađa. Nespretni Rodney nije baš dobar prodavač, tako da je njegov zadatak vrlo jednostavan – paziti da se ne pojavi policija. Mućke su nadmašile rekorde gledanosti svakom novom sezonom, a dovoljan dokaz uspjeha ove iznimne serije posebna je božićna epizoda koja je 1990. godine bila gledanija od filma E.T. Zvuči nevjerojatno, zar ne? Brojna priznanja, nagrade i pohvale kritike i publike dokaz su toga da popularnost ove kultne serije ne blijedi.

Red Dwarf

Crveni patuljak britanska je znanstveno-fantastična humoristična serija koja milijune obožavatelja vodi na vožnju tri milijuna godina u budućnost. Tvorci serije su Rob Grant i Doug Naylora, a osmišljena je prema ponavljajućem skeču Dave Hollins: Space Cadet. Crveni patuljak prvenstveno je komedija karaktera s znanstveno-fantastičnim elementima kao dopunskim zapletima. Serija je postala globalni fenomen s najdužim stažem emitiranja i s najvećom gledanošću. Početak serije odvija se na Crvenom patuljku, rudarskom brodu planeta Jupiter, gdje Dave Lister zauzima posljednje moguće mjesto. Pretkraj prve epizode sva posada osim Listera umre zbog radioaktivnog zračenja, a ostatak serije događa se u budućnosti gdje zapravo i započinje prava radnja ove originalne serije. Brodsko je računalo Holly nakon nesreće moralo zadržati Listera u stazi sve dok količina zračenja nije pala na sigurnu razinu, što se dogodilo tek nakon 3 milijuna godina. Udaljen tri milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, vjerojatno je jedini preživjeli pripadnik ljudske rase. Kako Lister ne bi poludio od samoće, njegov neposredni nadređeni, Arnold Rimmer, oživljen je kao hologram. Biće zvano Mačak također se nalazi na brodu i on je jedini pripadnik rase humanoida koji su evoluirali u teretnom prostoru broda od Listerove trudne mačke, Frankensteina, i njezinih mačića. Ne baš neustrašiva posada tijekom svoga fascinantnog putovanja suočava se s mnogobrojnim fenomenima kao što su putovanje brže od brzine svjetlosti, distorzije vremena, mutirane bolesti i čudni oblici života koji su se razvili tijekom nekoliko milijuna godina dok je Lister bio zarobljen. Mišljenje je mnogih da je Crveni patuljak remek-djelo svih BBC-jevih serija. Zanimljiv je način na koji se referira na povijesne događaje i osobe ili se oni jednostavno integriraju kao dio epizode. U sudbini Mačje rase i percepcije Listera kao njihova boga, religija je faktor koji igra važnu ulogu. Unatoč nepogrešivom humoru, serija sadrži određenu dozu ozbiljnosti u scenariju koji se bavi istraživanjem mnogih znanstveno-fantastičnih elemenata kao što su paradoks putovanja kroz vrijeme, pitanje determinizma i slobodne volje, potraga za srećom u virtualnoj stvarnost i, nezaobilazan dio većine znanstveno-fantastičnih priča, nestanak ljudske vrste u neko vrijeme u dalekoj budućnosti.

?>