Zabava

Nedaleko od Čazme, u malom selu Grabovnica, nalazi se neobično imanje s mlinom. Vlasnik imanja Zlatko Salaj nakon odlaska u mirovinu došao je do zanimljive ideje. Ukrasio ga je lampicama i svojoj obitelji priredio Božić za pamćenje. Sve je započelo 2001. godine kada je svijetlilo 70 000 lampica. Budući da se pokazalo da postoji velik interes ljudi, ta ideja zaživjela je i traje dan-danas.

Posjetitelji, osim u prekrasnim ukrasima i lampicama, uživaju i u odličnoj gastronomskoj ponudi te u piću. Stari mlin služi kao suvenirnica u kojoj posjetitelji mogu kupiti suvenire kao podsjetnik da su bili tamo.

mlin

Svake godine se može vidjeti sve više lampica, novih ukrasa te predmeta, a novitet ovogodišnje priče su štrumfovi. Naime, vlasnici su, kako bi privukli djecu, izdvojili jedan poseban dio samo za kipiće poznatog crtića Štrumfovi i ukrasili ih prigodnim lampicama.

štrumfovi

Posjetitelje privlači nov sadržaj zbog čega vlasnici svake godine uvedu nešto novo. Od sadržaja na imanju mogu se naći jaslice, Djed Mraz na saonicama, mnoštvo ukrašenih borova i grmova, ogroman medo te puno drugih okićenih stvari prigodnih za ovo doba godine.

Božićnu priču posjeti oko 45 000 posjetitelja iz Hrvatske i ostalih zemalja. Danas imanje krasi 1 500 000 lampica, a priča je postala svjetska atrakcija te velik promotor za Hrvatsku i njezin turizam. Ulaznica nije skupa i iznosi trideset kuna, a svakome preporučujemo da pogleda imanje i sam doživi priču.

?>