ŽIVOT

Fobije spadaju u ozbiljne tjeskobne poremećaje s kojima se teško boriti. Uz postojeći strah dolazi i jaka potreba za izbjegavanjem onoga što uzrokuje strah, što može izazvati ozbiljne probleme u funkcioniranju. Oni koji pate od neke fobije svjesni su toga da je strah pretjeran i nerazuman, ali ga svejedno nisu u stanju svladati. Fobije mogu biti brojne i nisu uvijek uobičajene kao što je to, primjerice, strah od pauka, kukaca i zmija. Naime, ponekad su toliko neobične i bizarne da ih zdrav čovjek nije u stanju ozbiljno shvatiti.

Arachibutyrofobija

Strah od maslaca od kikirikija zalijepljenog za nepce. Teško je reći koliko je ova fobija česta, no sigurno je jedan od najbizarnijih strahova. Ne smatra se toliko opasnim jer se mogućnost napadaja zbog tog straha može svesti na minimum, i to jednostavnim izbjegavanjem tog proizvoda.

Linonofobija

Strah od vrpci. Iako nas obična vrpca ne može ozlijediti niti njome možemo nekome ozbiljno nauditi, postoje osobe kojima ovaj potpuno bezopasan predmet zadaje velike strahove.

Optofobija

Strah od otvaranja očiju. Iako je čin otvaranja očiju nešto potpuno svakodnevno i prirodno, za osobe koje pate od ove fobije može biti prava noćna mora.

Dekstrofobija

Strah od predmeta s desne strane. Oboljeli od ove fobije panično se boje predmeta koji im stoje s desne strane bez obzira na to predstavlja li taj predmet opasnost ili ne. Ova se fobija može pojaviti nakon kemoterapije.

Mageirocophobia

Strah od kuhanja. Ovaj poremećaj može biti iscrpljujući za one koji žive sami.

Pentheraphobia

Strah od svekrve. Većina ljudi u braku u jednom ili drugom trenutku ima ovaj strah, odnosno strašnu svekrvu. Najčešći je na Zapadu i često se pojavljuje u filmovima i drugim oblicima zabave.

Cathisophobia

Strah od sjedenja. Ovaj poremećaj može biti izazvati fizičko zlostavljanje povezano sa sjedenjem na oštrim predmetima. Ova fobija može nastati i zbog školske kazne ili sjedenja pred utjecajnim ljudima.

Obsoletofobija

Strah od toga da svatko ima bolji mobitel. Vrsta modernog straha koja sve više prevladava, a stručnjaci tvrde da će upravo ovaj strah biti jedan od najučestalijih u budućnosti.

Popričali smo sa studentima Sveučilišta Sjever koji su nam otkrili kakve ih fobije muče:

 „Najviše se bojim velikih, dlakavih pauka. Pomisao na to da sam sama u blizini pauka uvijek mi zadaje muke, a uklanjanje te životinje postaje prava borba puna naoružanja.“ (L.M.)

„Najveću fobiju imam od kukaca. Nema veze o čemu je riječ. Pauci, žohari, skakavci, pa čak i mravi – svega se smrtno bojim i počinjem paničariti kada se nešto od toga nađe u mojoj blizini. Srce mi počne ubrzano kucati, a dlanovi mi se znoje. Užasan osjećaj!“ (C.Č.)

„Dobijem vrtoglavicu svaki put kad pogledam kroz otvoren prozor svoje sobe na trećem katu. Još je gore kada moram sići niz spiralne stepenice. Grčevito se držim za rukohvat i najradije bih sišla na sve četiri.“ (I.H.)


Čudne fobije ne obuzimaju samo obične smrtnike već i svjetski poznate osobe. Jedna od najčudnijih fobija vjerojatno je ona Davida Beckhama. Poznat bivši nogometaš broji limenke Pepsija kako ne bi prepunio svoj hladnjak. Ako vidi da ih ima previše, izvadi one koje su višak.

?>