DRUŠTVO

Sveučilišni centar Koprivnica jučer je ugostio četvero mladih pisaca iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Treće izdanje Alpe-Adria Festivala mladih pisaca ove godine po prvi put započelo je na Sveučilištu Sjever, a iduća dva dana mladi pisci gostovat će u srednjim školama u Koprivnici i Križevcima, Muzeju grada Koprivnice i Galeriji Hlebine. Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, a omogućili su ga Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija te Savez Alpe-Adria.

Petra Slavečki, moderatorica programa Festivala na Sveučilištu Sjever službeno je najavila otvorenje i pozdravila sve prisutne. Otvorenju su prisustvovali i pročelnica odjela za novinarstvo, Gordana Tkalec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić te predsjednik organizacijskog odbora Festivala, Marko Gregur.

“Dobar dan svima, drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime organizacijskog odbora trećeg po redu Alpe-Adria Festivala koji povezuje autore iz četiri srednjoeuropske zemlje. Na ovaj način nam je omogućeno izvoziti hrvatsku književnost u inozemstvo, a s druge strane uvoziti, odnosno predstaviti nabolje od mladih autora iz tih zemalja.” – ističe Marko Gregur i nastavlja – “zahvaljujem se svim studentima koji su pripremili intervjue s našim gostima i profesorici mentorici Lidiji Dujić te voditeljici knjižnice na Sveučilištu Antoniji Mandić.”

Prvi pisac koji nam se predstavio je Miklos Benedek iz Mađarske. Osim što je pisac, radi i kao novinar dnevnog lista Magyar Szó te je odgovorni urednik u časopisu za mlade Képes Ifjúság. Miklos nam otkriva da najviše voli pisati o svakodnevnom životu, ljudi koje srećemo, odlazak na posao ili čak naizgled obično gledanje u plafon za njega može biti inspiracija jer upravo tada može primijetiti sitne detalje koje čine život onim što on jest. Na posljetku nam je iz svoje zbirke pjesama Prvi snijeg pročitao pjesmu Moj ep.

Nakon američke turneje u Koprivnicu na Sveučilište Sjever stiže nam Theodora Bauer iz Austrije. Prepričala nam je svoje iskustvo iz Amerike gdje je gostovala na nekoliko sveučilišta na katedrama za germanistiku na kojima je promovirala svoj novi roman Chikago. Roman govori o migraciji u Ameriku, stoga je američkim studentima bio posebno zanimljiv i mogli su se s njim povezati jer njihovi korijeni vuku iz različitih dijelova svijeta. Također nam otkriva kako se nedavno, po prvi put našla u situaciji da je za potrebe gostovanja, nekoliko poglavlja svojeg romana samostalno prevela na engleski jezik. Za nju je to bilo čudno iskustvo, ali je tada na svoj tekst mogla gledati i na jedan drugačiji način. Za kraj svog gostovanja na Sveučilištu, studentima Sjevera pročitala je ulomak iz romana Chikago na izvornom, njemačkom jeziku.

Jedini domaći pisac Festivala je Andrija Škare osim što je novinar, scenarist, urednik, mnogima je možda poznatiji kao posljednji voditelj Briljanteena . Njegova posljednja zbirka priča za koju kaže kako ga je iscrpila, objavljena je u 11. mjesecu prošle godine i nakon nje je odlučio uzeti pauzu. Međutim, slučajno je pronašao jedan roman koji je započeo pisati sa 25 godina. Ponovno ga je pročitao te zaključio da je dosta dobar. Za sebe kaže kako je dosta kritičan prema svojim tekstovima, ali s obzirom na to da mu se ovaj svidio smatrao je da je doista dobar te ga je odlučio dovršiti.

“Tada ga nisam završio jer mi je prijatelj čijim sam prosudbama kada je književnost u pitanju vjerovao, a više mu ne vjerujem, bio rekao da me taj tekst nigdje ne vodi. Srećom nisam to obrisao i sad zaista vidim da to negdje vodi. Nešto sam iskusniji i možda to tada ne bih mogao završiti, a sad mi se čini da mogu.” – rekao je Škare te prisutnima pročitao priču Kokoda Kokoda iz svoje zbirke priča Život svijeta koji će doći.

Tomo Podstenšek iz Slovenije posljednji je stupio na pozornicu te s moderatoricom Slavečki zaigrao Kamen, škare i papir što je ujedno i naziv njegovog posljednjeg romana. Na hrvatski je roman preveo Marko Gregur i on je objavljen u izdanju Umjetničke organizacije Artikulacije, a izdavanje knjige jedna je od novina Festivala. U romanu govori o poziciji njemačkog pojedinca koji s jedne strane ne prihvaća vrijednosti sustava, s druge se ne želi odreći prednosti koje on pruža, također se isprepliću i dvije narativne linije, sadašnjost i uspomene na djetinjstvo. Inspiraciju za roman pronalazi u ljudima koji se ne mogu snaći u životu, a koji se nalaze u njegovoj okolini.

Podstenšek je sudjelovao na prvom Alpe-Adria Festivalu, pratio drugi i sada se našao na trećem, a u Sloveniji sudjeluje u organizaciji sličnog događaja. Iz tog položaja zaključuje kako je svaki Alpe-Adria Festival bolji, povezuje se sve više sa širom zajednicom i smatra da je za perspektivu jednog takvog festivala to vrlo važno. Kada ga je moderatorica upitala ima li kakvu poruku za studente u kojima se kriju budući pisci prisjetio se radionica za mlade pisce na kojima je bio mentor. Zaključio je da mladi ljudi ne čitaju, a smatra da je čitanje zapravo jedan od načina da se izbjegnu početničke greške u pisanju. Stoga, prije nego što je krenuo s čitanjem ulomka iz romana Papir, kamen, škarje studentima poručuje kratko i jasno “Čitajte i pišite”.

Foto: Luka Antunac, Krešo Puklavec
?>