Izložbe

Zaljubljenici u naivnu umjetnost imaju prilike posjetiti izložbu “Djela Zlatarske zbirke”, u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine od 28. ožujka pa sve do 20. travnja. Izložba je rezultat suradnje Galerije izvorne umjetnosti Zlatar i Galerije Hlebine, uz potporu Koprivničko-križevačke županije. Izložene su 34 slike i osam kipova, a među njima, najznačajnija su djela Ivana Rabuzina.

Vladimir Maleković, svojedobno ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt te veliki zagovornik i ljubitelj naivne umjetnosti, sa skupinom entuzijasta sedamdesetih godina pokrenuo je izložbu u Keglevićevoj kuriji u gradu Zlataru, u Hrvatskom zagorju. Sama izložba tada je doživjela veliki uspjeh, što je dovelo do razvoja galerije. Danas Zlatarska zbirka sadrži više od 500 slika, grafika, crteža i skulptura.

Galerija naivne umjetnosti Hlebine jedna je od najznačajnijih galerija koja izlaže djela naivnih umjetnika. Pojam naivna umjetnost nastao je tridesetih godina prošlog stoljeća, a veže se uz djelovanje akademskog slikara Krste Hegedušića, koji je prepoznao talent Ivana Generalića i Franje Mraza te ih uveo u svijet naivne umjetnosti. Zajedno su označili početak i razvoj ovog pravca u umjetnosti i omogućili da malo selo nedaleko Koprivnice postane prepoznatljivo u svijetu.

U Galeriji Hlebine poseban odjel posvećen je upravo slikaru Ivanu Generaliću, a njegova rodna kuća pretvorena je u memorijalni muzej.

Unatoč specifičnosti i ljepoti naivne umjetnosti, interes za nju opada što nam je potvrdio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Marijan Špoljar. „Osamdesetih godina bilježili smo 25.000 posjetitelja u Galeriji Hlebine, dok se danas to svelo na samo tri i pol tisuće“, rekao nam je Špoljar te istaknuo kako je glavni cilj dostići nekadašnji broj posjetitelja.

?>