Izložbe

 

Prisiljeni ostati zatvoreni unutar svoja 4 zida, probudimo svijest da kultura živi od naših posjeta. Filmski i kazališni festivali ovise o publici i posjetiteljima.

U ovim izvanrednim situacijama Fist, Festival internacionalnog studentskog teatra u Beogradu je svoje 15. izdanje premjestio online. Ovaj festival u potpunosti organiziraju studenti katedre za menažment i produkciju pozorišta,radija i kulture Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu koji su cijeli festival uspjeli organizirati u online obliku.  Od 14. do 20.3. na službenim stranicama FIST-a možemo pratiti izložbe,tribine i VR performanse.

Hrvatski festivali veliki udarac su pretrpjeli zatvaranjem kina Europe. Koronavirus još je jedan od problema za hrvatsku festivalsku scenu. ZagrebDox, festival dokumentarnog filma odgođen je, međutim ZagrebDox Pro postavio je svoj program online. Program usavršavanja mladih filmaša održat će se putem online radionice, a pitching forum pomoću raznih online platformi.

Većina Hrvata nema razvijenu kulturu podupiranja umjetnosti.

Ne gleda hrvatske filmove,ne posjećuje kazališta i muzeje. Nadajmo se da će ova epidemija doprinijeti buđenju svijesti da hrvatskoj kulturi treba pomoć. Bilo to virtualnim posjetima ili putem apela za pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi na stranicama Teatra.hr.

Dok traje epidemija virusa, koji nas je prisilio da ostanemo unutra svoja 4 zida, mnogi muzeji nude virtualan pregled postava. Možemo posjetiti gotovo sve poznatije muzeje od Louvrea do Dalijevog „teatar- muzeja“. Svi mogu vidjeti Mona Lisu na internetu, pročitati sve činjenice o njoj i analizirati svaki kvadratić slike putem svog mobitela. Google ima opciju Arts and Culture preko koje možemo virtualno prošetati kroz mnoge muzeje svijeta. Uz virtualnu šetnju nudi i članke vezane uz umjetnine koje možemo vidjeti u svakom od muzeja.

U Hrvatskoj najzanimljivije rješenje ima Arheološki muzej u Zagrebu. 

izvor: http://www.amz.hr/hr/izlozbe/virtualni-muzej/

On posjetiteljima nudi pregled muzeja u svih 360 stupnjeva. Kroz muzej možemo „hodati“ jednim klikom miša te pročitati informacije o izloženom postavu. Slavnu vučedolsku golubicu možemo promatrati u obliku virtualnog 3d modela.  Ako posjedujemo VR naočale postoji i mogućnost VR pregleda modela i muzeja. Mane ovog pristupa su što je program preosjetljiv na dodir i često se slučajno možemo izgubiti u 3d prostoru.

izvor: http://www.amz.hr/hr/izlozbe/virtualni-muzej/

Samo zato što možemo vidjeti svaki centimetar Mona Lise preko fotografije ne znači da smo ju doista doživjeli. VR performans nikada neće ostaviti jednak dojam na ljude kao i predstava u kazalištu. Kada smo prisiljeni prebaciti naše cijele živote online trebali bi na sve načine poticati umjetnost i kulturu koja svoje vrijednosti ne može digitalizirati.

?>