DRUŠTVO

Poplave koje su nedavno zahvatile Slavoniju opet su na trenutak ujedinile Hrvatsku. Brojni su volonteri iz svih dijelova zemlje posljednja dva tjedna proveli na stradalim područjima, pomažući tamošnjem stanovništvu, vojci te humanitarnim društvima i organizacijama da dovedu stvari u red. Među njima je bila i studentica studija novinarstva na Svečilištu Sjever i nedavna finalistica Izbora za Miss Universe Hrvatske, Kristina Prišč. Kristina je bila dio ekipe koja je pomagala vojsci u spašavanju preživjelih životinja.

Kao u ratu

Bila sam na prvim crtama – u Gunji, Račinovcima, Rajevu Seu i Strošincima. Provela sam ondje tri dana. Ostala bih vjerojatno i duže, međutim dobila sam crijevnu virozu jer ondje vladaju nezamislivi higijenski uvjeti, zbog čega je naknadno i proglašena karantena za to područje – priča Kristina. Iako je prije odlaska na poplavljena područja očekivala strašne slike, za ono što ju je dočekalo, kaže, nije bila nimalo spremna.

Tamo je situacija gora nego u ratu. Kad smo stigli u napuštena sela, prvo smo osjetili smrad. Po vodi su plutale lešine životinja, kao u nekom hororu. Ja sam pomagala u skupini koja je s vojskom u amfibijama skupljala napuštene životinje koje su se skrivale po tavanima kuća, koje su dane provele na stablima ili plutale na deblima, čekajući da ih netko spasi – kaže Kristina. Dodaje kako su pronađene konje spasioci puštali u vodu, s obzirom da znaju plivati. Većinu druge stoke i ljubimaca, poput svinja, pasa, mačaka i peradi, na sigurno su prevozili vojnim amfibijama. Iako su učinili velik posao, puno životinja, kaže Kristina, nisu uspjeli spasiti.

 

Pružena ruka

Za vrijeme boravka u Slavoniji Kristina je imala priliku razgovarati i s ljudima koji su zbog nesreće morali napustiti svoje domove. Stanje u kojem se oni nalaze, otkriva nam, teško je opisati riječima.

Od poplava, u Slavoniji se stalno čuje plač. Svuda vlada tuga, a ljudi kao da su pali u neku depresiju. No, iako su izgubili sve, ipak ih hrani solidarnost koju je prema njima pokazao ostatak zemlje. Na vlastite oči sam se uvjerila kako se na pomoći Slavoniji angažirala cijela Hrvatska. Dolje nas je bilo iz svih krajeva, i mladih i starih. Svi su spremno pružili ruku Slavoncima i dali sve od sebe kako bi pomogli. Pitam se, gdje bi nam bio kraj kad bismo češće bili tako složni – kaže naša sugovornica.

?>