Film

Sa sigurnošću možemo reći kako je adaptacija najpoznatijeg stripovskog detektiva u odijelu šišmiša, redatelja Christophera Nolana bila jedna od najuspješnijih serijala o prikaza Batmana na filmskom platnu, pa se stoga i postavljalo pitanje treba li zaista publici još jedna verzija priče o Vitezu tame.

Ovoga puta Nolana je zamijenio manje nam poznat američki filmski redatelj, producent i scenarist Matt Reeves (War fot the Planet of the Apes, Cloverfield), dok je britanskog glumca Christiana Balea (Empire of the Sun, Prestige, Equilibrium) u glavnoj ulozi zamijenio dobro nam poznat vampir Edward iz Twilight sageRobert Pattinson. Glavnu sporednu žensku ulogu odnijela je kći poznatog glazbenika Lennyja Kravitza – Zoe Kravitz, kao Batmanova velika ljubav Seline Kyle (Catwoman).

Batman (Robert Pattinson) i Catwoman (Zoe Kravitz), Izvor:ScreenShot – YouTube

Projekt se nikada ne bi realizirao da nije bilo američkog glumca Bena Afflecka, koji je posljednji utjelovio ulogu Batmana u filmovima Justice League, Batman v Superman te je i sam trebao postati ključan čovjek u novom Batman projektu, međutim Affleck je odustao jer je sam bio nezadovoljan svojim izvedbom u prije spomenutim filmovima. Nakon toga Reeves je krenuo novim putem, vratio priču nazad na početak te nas upoznao s glavnim junakom u njegovim mlađim danima.

Jednostavnog naziva „The Batman“ ovaj film prvenstveno je prava detektivsko-trilerska priča u kojem se pojavljuje nemilosrdni te brutalni ubojica sa svojom vizijom borbe protiv korupcije – The Riddler (Paul Dano). U fokus same radnje stavlja se i Batmanova obiteljska prošlost pa je stoga glavni protagonist i u nekoj svojevrsnoj potrazi za iskupljenjem. Također, u filmu se javljaju i još neki vječni Batmanovi neprijatelji, kao npr. najpoznatiji Gothamski gangster Pingvin, kojeg je utjelovio poznati irski glumac Colin Farrell.

Film traje nešto manje od tri sata, a sama atmosfera filma prikazana je u tamnim tonovima te tmurnog vizualnog identiteta, što uvelike pridonosi samom ugođaju. Obiluje akcijskim scenama te elementima filma katastrofe, pa je sve u svemu prava filmska poslastica za sve ljubitelje toga žanra.

„The Batman“ je uvelike ispunio očekivanja te s obzirom na viđeno mogao bi biti početak još jednog novog serijala o istoimenom junaku.

Ključne riječi: The Batman, film, recenzija

?>