DRUŠTVO

“Želite li upoznati i zavoljeti svoju domovinu, pođite u tuđe zemlje.”  Jedan je to od citata Ludwiga Börnea, njemačkog političkog pisca i satiričara.

Taj primjer slijedi i 23-godišnja Koprivničanka  M.L. koja, nezadovoljna životom u Hrvatskoj, već tri mjeseca živi i radi u  u Calgaryu, najvećem gradu Kanadske provincije Alberta.

U Calgaryu prevladava stepska klima, s dugim i suhim zimama, i toplim i vlažnim ljetima. Kako prenosi meteoadriatic, u tom je gradu ovu zimu palo rekordnih 54 cm snijega, što se nije dogodilo u zadnjih 112 godina. Iako joj je bilo teško prilagoditi se na tako niske temperature, barem je osjetila na vlastitoj koži što je to prava zima.

„ Najteže je bilo priviknuti se na klimu, pogotovo na  -40 stupnjeva, ali i na to se privikneš nakon nekog vremena“

S druge strane, u Hrvatskoj je poprilično obrnuta situacija, zima je bila iznadprosječno topla, tek sa ponekom sniježnom padalinom.

U Kanadi M.L. radi kao konobarica i kaže: „U Kanadi, tko želi raditi, radit će, dok u Hrvatskoj to nije slučaj“.

Od veljače 2014., stopa nezaposlenosti tamo se smanjila sa 7% na 6.90 % . Možda je to ipak „obećana zemlja“ o kojoj dosta Hrvata govori nakon godina provedenih na burzi.

„Standard života je bolji ovdje nego u Hrvatskoj, Kanada se po standardu života neusporedivo razlikuje od Hrvatske, radim osam sati na dan, ali se na minimalnoj plaći ovdje može živjeti više nego dobro“ kaže Koprivničanka koja se, kako kaže, već nakon mjesec dana priviknula na život i rad u dalekoj Kanadi.

Iako ih fizički ne vidi, zahvaljujući Facebooku, M.L. redovito se čuje sa prijateljima i obitelji te tako saznaje sve bitne informacije o životima svojih najdražih.

„Nedostaju mi prijatelji i obitelj, to je istina, no ne namjeravam se vratiti, ovdje imam posao i sretna sam.“

Iz Hrvatske bi sa sobom jedino uzela hranu, dok bi iz Kanade u Hrvatsku uvela cijeli sustav države. Vjerujemo kako se većina Hrvata na to ne bi žalila, a za ljude koji razmišljaju o emigraciji u Kanadu,  Koprivničanka poručuje „Samo naprijed!“

?>