Uncategorized

Danas sve više susrećemo razne vrste meditacija koje nam pružaju relaksaciju i opuštanje. Jedna od takvih tehnika je i transcendentalna meditacija. O ovoj temi razgovarali smo s Karmen Fiala–Mažar, magistricom farmacije koja se već godinama bavi ovom vrstom meditacije. Počela je 1983. kada se s ovom tehnikom po prvi puta susrela u prostorima Podravkine kinoteke. Učitelji transcendentalnog meditiranja su držali uvodna predavanja i, kako kaže, jednostavno je znala da to mora probati, ponajviše zbog opuštanja i oslobađanja od stresa. I sama je završila tečaj za učitelja ove tehnike 1990. godine.

Pressedan: Čemu služi transcendentalna meditacija?

Dakle, riječ je o tehnici duboke relaksacije koja je dublja od sna. Upravo je ova tehnika vrlo efikasna kod oslobađanja stresa. Ljudi najčešće pogrešno doživljavaju stres. Smatraju ga nečim lošim, ne znajući da pod stresom možemo biti i zbog pozitivne situacije. Problem nastaje kad se taj stres „taloži“ u organizmu, a transcendentalna meditacija nam pomaže u njegovom oslobađanju. Ova tehnika ima utjecaj na četiri osnovna područja čovjekova života u kojima se vide pozitivni efekti meditacije. To su efekti na mentalni potencijal, onemogućavanje utjecaja stresa na zdravlje (smanjenje rizika od infarkta), međuljudski odnosi (bliža okolina) te šira okolina.
Također, pogrešno je misliti kako se radi o alternativnoj medicini. Naprotiv, ona je samo pomoć onome što je doktor prepisao.

Pressedan: Koliko se često meditacija prakticira i koja je najoptimalnija dob za transcendentalnu meditaciju?

Tehnika se prakticira dvaput dnevno po 20 minuta. Ova vrsta meditacije je potpuno jednostavna, prirodna i nije naporna. Nije potrebno ni korištenje joga tehnike. Sve što je potrebno je odvojiti vrijeme te udobno sjesti i opustiti se.
Transcendentalnu meditaciju mogu prakticirati svi, stoga ne postoji optimalna dob. Mogu početi i djeca od četiri godine, ali i stariji ljudi. Teško mi je reći koja je srednja dob jer ovu meditaciju prakticiraju baš svi. Ono što je važno je da nema neuspjeha – svi mogu naučiti.

Pressedan: Kome preporučujete ovu tehniku te gdje bi je zainteresirani mogli naučiti?

Ovu tehniku bih preporučila svima koji imaju problema sa stresom i opuštanjem. Uvelike pomaže pri relaksaciji te širi pozitivnu energiju. Mnogobrojna znanstvena istraživanja govore o pozitivnom djelovanju transcendentalne medicine na nas, ali i na okolinu. Primjerice, dokazano je kako vas jedna godina meditacije isto toliko i pomlađuje. S obzirom da ova meditacija može biti i grupna jer se na taj način njezini efekti povećavaju, cilj nam je organizirati skupinu koja bi zajednički meditirala. To je takozvani sidha program, a zadatak nam je na jednom području sakupiti 1% meditanata koji bi zajednički meditirali. Upravo zato odlučili smo sakupiti grupu u kojoj bismo se zajedničkom meditacijom okrenuli pozitivnom stvaranju energije.

?>