Studenti

Tomislav Mravičić student je druge godine medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. To da je talentiran dizajner, pokazuje njegova pobjeda na natječaju za izradu vizualnog identiteta Centra za inovacije u hrani InnoTech. Osim dizajnom, Tomislav se bavi fotografijom. Voli crtati i pjevati, a u Koprivnici se odlično snašao.

Kako je nastao pobjednički vizualni identitet InnoTecha?

Na kolegiju Uvod u dizajn dobili smo zadatak da izradimo vizualni identitet za tu tvrtku. Prije toga dobili smo osnovne informacije o InnoTechu. Kada sam čuo da se radi o tvrtki koja će se baviti eksperimentalnom poljoprivredom, zelena boja nametnula se sama od sebe. Prvo sam rukom skicirao svoju ideju, a zatim tražio font. Neko sam se vrijeme igrao s tipografijom – sve dok nisam pronašao moderno rješenje s kojim sam bio zadovoljan.

Trostruka uzvojnica na kojoj se InnoTech temelji – odnosno povezivanje akademske zajednice, lokalne zajednice i industrije – dala mi je ideju da upotrijebim tri listića koja sam oblikovao u trokut. Jednostavno i suvremeno, a nosi jaku simboliku.

Kako si odlučio proširiti i prijaviti svoj seminarski rad na natječaj?

Profesor Mario Tomiša potaknuo nas je da prijavimo radove. Puno mi je pomogao Luka Marčec, kolega s godine, koji se već bavio sličnim stvarima. Njegov je prijedlog vizualnog identiteta na kraju osvojio treće mjesto, a ja sam posve neočekivano pobijedio.

Što je tvoj prijedlog vizualnog identiteta izdvojilo od ostalih?

Vidio sam radove kolega sa svog Odjela. Ne znam kako su izgledali projekti studenata multimedije u Varaždinu, ali čini mi se sam dobro povezao tipografiju i prijedloga znaka, odnosno logotipa.

Što ćeš napraviti s osvojenom nagradom?

Život me u Koprivnici poprilično košta. Ovdje nemam nikoga, pa se snalazim sam. Dobar dio nagrade od 2 500 kuna otići će na nužne stvari, a možda si priuštim neku malu proslavu.

Što čini dizajnera dobrim?

Prije svega, dizajner mora biti svoj, dakle originalan. Važno je ne povoditi se za aktualnim trendovima u dizajnu. Naravno, treba biti informiran i pratiti najnovija dizajnerska dostignuća, ali to što je neki stil trenutno popularan, ne znači da sve treba raditi na taj način. Ne bi bilo dobro da svako dizajnersko rješenje sliči masi ostalih. Ne treba se bojati eksperimentiranja i traženja vlastitog, originalnog stila.

Što Tomislav Mravičić radi kada ne dizajnira pobjedničke vizualne identitete?

Kad ne učim ili ne rješavam seminarske zadatke, družim se s kolegama. Prije tri tjedna proslavio sam dvadeseti rođendan. Dolazim iz mjesta Tučepi pokraj Makarske, turističkog mjesta ispod Biokova. U Koprivnici sam se odlično snašao. Toliko sam se aklimatizirao da se sada razbolim kad odem kući. Osim toga, pjevam u crkvenom zboru u Župi sv. Antuna Padovanskoga.

Kako si odlučio upisati Medijski dizajn na Sveučilištu Sjever?

Nakon završetka gimnazije nisam znao što bih. Razmišljao sam o tome da postanem kuhar, ali privlačio me i dizajn. Na aplikaciji Postani student pronašao sam Sveučilište Sjever i dva zanimljiva programa – Multimedija, oblikovanje i primjena u Varaždinu i Medijski dizajn u Koprivnici. U obzir je došao i Dizajn vizualnih komunikacija u Splitu. Na kraju sam odabrao Medijski dizajn koji mi se učinio kao program u kojem je najviše zastupljena umjetnost.

Je li to bila prava odluka?

Definitivno jest. Sviđa mi se to što se traži poprilična samostalnost u radu i istraživanju. Profesori nas uvijek usmjere, ali često sami moramo tražiti neka tehnička rješenja, a tako se najviše nauči. Siguran sam da ću zbog toga na kraju znati više i bit ću spreman za samostalan rad. Moram priznati da ima nekih kolegija koje dijelimo s novinarima i menadžerima, a koji nisu nužno potrebni na studiju dizajna, ali iz toga sam imao pet, pa se ne žalim previše. (smijeh)

Možda bi trebalo zamijeniti i redoslijed nekih kolegija koje slušamo, odnosno neke kolegije s prve godine pomaknuti na drugu ili treću, ali ovo je novo sveučilište i siguran sam da će se to s vremenom uravnotežiti.

Baviš li se umjetnošću izvan fakulteta?

Da, svakako. Ljetos sam radio na bazenu jednog hotela i cijelo sam vrijeme crtkarao. Često mi nešto zapne za oko pa imam potrebu to nacrtati makar rukom. Ako mi se naročito svidi, onda to dotjeram na računalu. Bavim se i fotografijom. Održao sam jednu amatersku izložbu.

Kakvi su ti planovi nakon završetka fakulteta?

Nadam se da će se na Sveučilištu Sjever otvoriti diplomski studij i da ću ovdje nastaviti školovanje. Volio bih nakon toga steći neko radno iskustvo pa s vremenom otvoriti svoju dizajnersku tvrtku.

?>