Književnost

Roman  francuskog filozofa i književnika Alberta Camusa Stranac (fr. L’Etranger) psihološki je roman koji je subjektivne egzistencijalne teorije te beskrajne filozofije apsurda i kaosa podigao na novu razinu. Samo djelo pripada razdoblju kasnog modernizma, koje je prožeto dubokim psihološkim karakterizacijama osebujnih i melankoličnih likova, subjektivnim izražajem pripovjedača te dozom apsurda, pa tako i ovo Camusovo djelo ne bježi od besmislenosti samog života.

Usko povezan sa Zločinom i kaznom F. M. Dostojevskog, Camus svoju inspiraciju za Stranca također nalazi u zločinu, počinivši ga kroz oči svoga glavnog lika Mersaulta. Hladan izričaj Camusova Stranca obuhvaća život Mersaulta od trenutka kad je saznao da mu je umrla majka: „Danas je mama umrla. Ili možda jučer, ne znam“., pa sve do trenutka njegove vlastite smrti koju željno iščekuje: … „da na dan moga smaknuća bude mnogo gledalaca i da me dočekuju povicima mržnje“. Surovošću Mersaulta, Camus dočarava čitateljima stranca i gubitnika u svim područjima života koji je svjestan da ga cijelo društvo zapravo i ne prihvaćuje. U ovom romanu zrno utjehe svakim je danom sve manje, a ponor je sve veći, ali sve se to mijenja kada je Mersaultu određena smrtna kazna, pa on tako najedanput dobije silan poriv za životom i ispunjenjem njegova apsurdnog života i načina na kojega ga on živi.

Stranice romana, Izvor: Vlastiti

Sam roman podijeljen je zapravo na dva dijela, pa tako u „slobodnom“ dijelu Camus opisuje život svoga glavnog lika, opravdavajući se tako na neki način za njegovu ravnodušnost te melankoličnost događaja koji će tek uslijedi. U drugom dijelu romana autor stvara potpuno istu sliku „slobodnog lika“ zatvorivši ga tako iza rešetaka. Njegov glavni lik Mersault počinivši tako zločin završava iza rešetaka, ali njemu ne samo da se sudi za taj zločin nego mu se već prepisuje manjak emocija ili kompletan nedostatak istih, zbog njegove hladne reakcije i neprimjerenog ponašanja u formi ne ispuštanja suza na majčinom sprovodu.

Roman Stranac koga je preveo Zlatko Crnković svoje je mjesto našao i na policama obavezne srednjoškolske literature, ali kao i sve u životu ovaj roman stvar je ukusa pojedinca te toga što taj pojedinac kao čitatelj od njega očekuje.

Ključne riječi: Stranac, roman, recenzija

?>