DRUŠTVO

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 13. siječnja 2014. godine raspisalo je natječaj za dodjelu minimalno 2650 stipendija redovnim studentima visokih učilišta i studentima s invaliditetom za akademsku godinu 2013./2014. Natječaj je trajao do 9. veljače, prijave su se odvijale prvi puta preko elektroničkog obrasca, a privremeni rezultati objavljeni su 27. ožujka 2014. godine na stranici MZOS-a.

Dodijeljeno je ukupno 2912 stipendija u iznosu od 1200,00 kn koje će se isplaćivati do kraja akademske godine. Stipendije se dodjeljuju na temelju socijalnog statusa, ocjena ili posebnih talenata, a iznos varira ovisno o vrsti stipendije i drugim faktorima kao što su prosjek ocjena, prihodi u kućanstvu te bavi li se student nekim sportom.

Najviše stipendija su dobili oni sa slabijim socijalno-imovinskim statusom, a za to je u državnom proračunu osigurano 46 milijuna kuna. Od ove godine, svako je sveučilište dužno nagraditi uspješne studente pa je tako ministarstvo za to izdvojilo 11,1 milijuna kuna. MZOS je financiralo i Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu s 4 milijuna kuna za dodjelu 434 stipendije, a rezultati se još očekuju.

Najviše je zastupljena državna stipendija, a slijede gradska i općinska.

Ako se student odluči na gradsku stipendiju, iznos stipendije je znatno manji. Pitali smo kolegicu Anu Mariju Marković za njena iskustva sa stipendijom grada Koprivnice: „Stipendija se isplaćuje za razdoblje od 01.11.2013. do 30.09.2014. godine u iznosu od 500 kuna do desetog u mjesecu za prethodni mjesec. Ne moram ponovno ulaziti u natječaj sljedeće akademske godine, a nastavak stipendiranja će se omogućiti ako najkasnije do 31. listopada tekuće godine dostavim potvrdu o upisu u narednu godinu studija. Obvezna sam obaviti društveno korisni rad za potrebe grada Koprivnice u trajanju od 10 sati godišnje.“ Kolegica Marković dodaje kako je prosjek ocjena iz srednje škole bio ključan kriterij za dobivanje stipendije.

Postoje i općinske stipendije, stipendije raznih zaklada, a više informacija može se dobiti na http://www.stipendije.info/hr  gdje su objavljeni svi natječaji te ostale bitne informacije poput potrebne dokumentacija ili rokova natječaja.

?>