SVEUČILIŠTE SJEVER

Vlada Republike Hrvatske uvrstila je na dnevni red sutrašnje sjednice Nacrt prijedloga Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

U njemu stoji da Sveučilište Sjever stupanjem Zakona na snagu nastavlja s radom kao javno sveučilište, a osnivač Sveučilišta postaje Republika Hrvatska čija će prava i dužnosti obavljati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Time bi osnivači prestali biti gradovi Koprivnica i Varaždin, a Sveučilište Sjever postalo bi osmo javno sveučilište u Hrvatskoj kojem je osnivač država.

Očekuje se da Vlada prijedlog Zakona sutra uputi u Sabor.

Podsjetimo, Medijsko sveučilište i Veleučilište u Varaždinu dovršili su integraciju u Sveučilište Sjever 22. siječnja prošle godine.

O prijenosu osnivačkih prava na državu provedena je javna rasprava nakon koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo donošenje zakona.

U javnoj raspravi o nacrtu prijedloga Zakona pristiglo je 383 očitovanja, od kojih je 381 bilo pozitivno prema prijedlogu Zakona, jedno neutralno, a jedno neispunjeno.

 

?>