SVEUČILIŠTE SJEVER

U petak, 22. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održana je svečana dodjela stipendija za najbolje varaždinske studente. Rješenja o stipendiranju 181 studenta uručio je gradonačelnik Goran Habuš zajedno sa svojim zamjenikom Vjeranom Radelićem.

Svake se godine iz proračuna za stipendije izdvaja ukupno dva milijuna kuna. U inozemstvu se školuje 18 studenata, a njih 363 u Hrvatskoj. Inače, u Varaždinu studira 51 student, a stipendiju prima i 1 srednjoškolac.

Kako bi studenti pristupili natječaju o stipendiranju morali su pribaviti dokumentaciju koju se može naći na službenim stranicama Grada Varaždina.

Dokumentaciju je potrebno pribaviti u slučaju da se na natječaj prijavljujete prvi puta. Ako ste već prije primali stipendiju, dovoljan je prijepis ocjena za proteklu akademsku godinu, koji zaokružen na dvije decimale mora biti minimalno 3,5.

Studenti koji studiraju izvan Varaždinske županije na svoje kartice žiro računa mjesečno će primati 600 kuna, dok će 300 kuna primati oni koji su školovanje nastavili u svom gradu.

Važno je napomenuti kako stipendiju dobivaju svi studenti s adresom u Varaždinu neovisno je li prosjek ocjena na fakultetu 3,5 ili 5,0, a stipendija je bespovratna.

„Stipendiju primam već drugu godinu zaredom. Iznos nije malen te me u svakom slučaju podupire u studiranju. Mislim da bi takav primjer trebali slijediti svi hrvatski gradovi koji žele proizvoditi visokoobrazovane stručnjake, a meni kao studentici to je izvrsna motivacija za daljnji trud u studentskim obvezama i zadacima“, rekla nam je studentica Stela Tuđan koja studira u Koprivnici.

„Budući da sam dobro upoznata s teškom financijskom situacijom u kojoj se nalazi naša država, iznimno mi je drago što moj grad brine o nama studentima. Iako studiram u svom rodnom gradu i nemam toliko troškova kao neki koji studiraju izvan mjesta prebivališta, ova stipendija će mi svakako pomoći pri zadovoljavanju financijskih potreba i popravljanju kućnog budžeta. Osim financijske potpore, motivira me da, kao i dosad, uspješno obavljam svoje studentske obaveze. Vjerujem da smo mi mladi budućnost Varaždina i da je najbolji način zahvale za potporu neko veliko postignuće kako bi se promijenio svijetu u kojem živimo“, rekla nam je Emilija K., varaždinska studentica koja je školovanje nastavila u svom gradu.

Osim stipendija, Grad Varaždin izdvaja značajna sredstva za subvencioniranje prijevoza osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Također, Grad Varaždin je ove godine prvi put nabavio udžbenike za učenike osnovnih škola. Sve to pokazuje da se radi o gradu kojem je prioritet školstvo.

?>