Putovanja

U Kulturnom centru Pixel u Koprivnici u četvrtak 10. travnja održano je putopisno predavanje pod nazivom ‘7 dana do Irana’. Trojica avanturista, Bojan Horvat, Tomislav Jukić i student Sveučilišta Sjever Sandrino Sabolić okupljene su nasmijali svojim zgodama i nezgodama koje su doživjeli na ovoj kako kažu – nezaboravnoj avanturi. Dalek put do Teherana trajao je pet dana, a da bi stigli do destinacije koristili su vlak, autobus i trajekt. Glavni cilj putovanje je bio upoznati kulturu i  srušiti zapadnjačke predrasude o Iranu, a povratak kući odlučili su obilježiti lijepom prezentacijom, popraćenom fotografijama i i tradicionalnom glazbom ove zapadno azijske zemlje.

Stanovnici Teherana bili su začuđeni njihovom pojavom pa su se u šetnji gradom osjećali kao živi eksponati izloženi bljeskovima fotoaparata. Na zanimljiv su način pričali o događajima kojih je najviše bilo u vlaku jer su tamo, kako kažu, proveli najveći dio putovanja. Upoznali su cijelo osoblje vlaka, a i putnike koje su kontinuirano zabavljali svojim anegdotama.

 7dana

Slučajno potezanje kočnice za opasnost, potraga za mobitelom u dubinama čučavca kao i Bojanove probavne smetnje zbog starih tableta za putovanja samo su neke od anegdota koje su ispričali. Demantirali su priču o potpunoj zatvorenosti i strogim režimima jer iako Iranci imaju strogih pravila i provode Šerijatski zakon, u svoja četiri zida i dalje žive poprilično slobodno.

Stekli su mnogo prijatelja i već prvi dan posjetili tulum u predgrađu Teherana. Piće koje su tamo konzumirali bila je rakija koja je na tim područjima vrlo cijenjena i pet litara kako su rekli stoji oko 750 kn, a proces nabavljanja ostaje tajna. Nisu nimalo neprijateljski nastrojeni, naprotiv, znatiželjni su i žele pričati, čak su znali stati i slušati kako naši dečki pričaju, iako ništa nisu razumjeli. Povratak je bio nešto lagodniji. Naime Bojan, Tomislav i Sandrino su se pritisnuti vremenom i obavezama vratili avionom na relaciji Baku- Budimpešta. No ni to nije prošlo bez anegdota. U Mađarskoj su proveli sedam sati čekajući prijevoz do Koprivnice i budno planirali novu avanturu koja će zasigurno nakon ovako lijepog iskustva biti i puno prije nego što su zamišljali.

Korisni savjeti za buduće putnike:

-proces izrade vize za Iran u Hrvatskoj, brz je i bezbolan, a cijena je 25 eura (potrebno je ispuniti obrazac, priložiti slike, a potpisati može i netko drugi u vaše ime)

-ako se ulazi u Azerbajdžan poželjno je vizu napraviti u Hrvatskoj jer je verzija izrade vize u Iranu bila kompliciranija.

-važno je strpljenje po pitanju njihovog komuniciranja na engleskom jeziku jer su pretežito loši ili gotovo nikakvi govornici.

-preporučuje se putovnica sa slikama koje izgledaju kao vi jer ako vide da ste nekada imali bradu ili drugu frizuru promatrat će vas 8 policajaca ne bi li vidjeli jesu li to ili nisu usporedive crte i točke lica.

-djevojkama se na javnom mjestu muška osoba ne smije obraćati niti pružati ruku.

-šetnja muškaraca gradom uz prisno držanje za ruke tipičan je običaj i izraz muškog prijateljstva.

-žene koje su velike vjernice potpuno su prekrivene maramama dok su mlađe žene većinom otkrivenije i modno osvještene, ali to ne smije biti znak za slobodniji pristup.

 

?>