KULTURA

Izražena je novonastala varaždinska udruga umjetnica koje se zalažu za razvitak i unapređenje suvremene kulture i umjetnosti, prava žena, ljudskih i autorskih prava, rodne i seksualne ravnopravnosti, međunarodne suradnje, odgoja i obrazovanja u skladu sa sekularnom državom, znanosti, istraživanja u područjima kulture, umjetnosti i ljudskih prava, održivog razvoja i razvoja lokalne zajednice. Ksenija Krčar, Sandra Malenica, Maja Kireta, Morana Krpan, Iva Tkalec i Anja Strelec osnivačice su i prve članice. Svoj prvi umjetnički projekt, performans pod nazivom Osmi mart – Mi smo art, održale su na Dan žena u Varaždinu na glavnome gradskom trgu.

U četvrtak, 24. ožujka, u KKC-u Pixel u Koprivnici održale su predavanje na kojem su predstavile svoje umjetničko djelovanje, ideje, ambicije, stavove i planove. Predsjednica udruge Ksenija Krčar, kazališna redateljica, najprije je predstavila prisutne članice Izražene – Sandru Malenica (voditeljica filmskog studija Vanime), Ivu Tkalec (spisateljica) i Moranu Krpan (glazbenica) – te je objasnila kako je udruga nastala: „Sve je nastalo vrlo spontano, prošlo ljeto, kad me Sandra nazvala i rekla: ‘Ksenija, imam ideju!’“ Kako kaže Krčar, ideja je u tome da se radi manje događaja, ali više onih kvalitetnih, a na svakom projektu bit će naglasak na jednoj vrsti umjetnosti. Budući da se Ksenija Krčar deklarirala kao feministica i s obzirom na njezinu profesiju, za Dan žena, koji smatra vrlo bitnim, odlučila je napraviti kazališnu predstavu, odnosno performans koji sam po sebi uključuje više vrsta umjetnosti. Ostale članice također su se uključile u projekt. Sandra Malenica bavila se animacijom, Morana Krpan napisala je skladbu za performans, a Anja Strelec, članica koja je trenutno u Bruxellesu zbog posla, fotografirala je žene različite dobi, rase, vjere … Napravljen je video s fotografijama koji je također bio dio performansa.

DSC02424

Budući da se u svom poslu ne mogu izraziti onako kako bi htjele, formiranjem ove udruge žele umjetnošću izraziti stavove. Redovite članice mogu biti žene s navršenih trideset godina koje se aktivno bave umjetnošću i kulturom najmanje pet godina na području Varaždina i Varaždinske županije. Pridruženim članom može postati svaka ženska osoba s navršenih trideset godina koja radi i djeluje na području Varaždinske županije. Podržavajućim članom mogu postati sve fizičke osobe, a počasnim članom može biti proglašena svaka fizička osoba koja je izuzetno zaslužna za djelovanje, razvitak i ostvarivanje ciljeva udruge, kulture i stvaralaštva.

U razgovoru su iznijele vlastita iskustva u poslu kojim se bave, planove i stavove o umjetnosti i kulturnoj sceni grada Varaždina. Ideja je da se pokrene Izražena srijeda koja će se odvijati jednom mjesečno, i to u neformalnom okruženju, kako bi se informirali i zainteresirali novi, potencijalni članovi udruge.

Osim ideja, planova i iskustva, dotakle su se i kontroverznih tema diskriminacije žena, šovinizma i seksizma koje su, između ostaloga, izazvale brojne reakcije publike u Pixelu. Postavljajući pitanja i iznoseći svoja mišljenja, potakli su zanimljivu raspravu.

Članice su nastojale odgovoriti na sva postavljena pitanja, a pritom su ostale dosljedne stavovima koje zastupaju.

Pokrenuta rasprava zapravo je prvi korak prema promjenama koje su, po svemu sudeći, potrebne u današnjem društvu. Ovakve diskusije potrebne su kako bismo osvijestili probleme koji su još uvijek prisutni, a one će ih nastaviti izražavati pomoću različitih vrsta umjetnosti.

?>