SVEUČILIŠTE SJEVER

Jučer, 24. studenoga, u zgradi Sveučilišta Sjever u Koprivnici održano je predstavljanje multidisciplinarno-znanstvenog časopisa Podravina.

Prorektor Sveučilišta Sjever dr. sc. Mario Tomiša održao je uvodni govor i predstavio ostale sudionike te napomenuo kako je važno upoznti nastavnike i studente s časopisom.

Kako bismo se bolje upoznali s znanstvenim časopisima, dr. sc. Mario Kolar predstavio je sve znanstvene časopise koji su dosad izlazili na području Podravine. Tek u drugoj polovici 20. stoljeća pojavili su se prvi takvi časopisi. Istaknuo je kako Podravina izlazi još od 2002. godine, i to dvaput godišnje.

Dr. sc. Željko Krušelj pobliže je opisao početke i razloge uključivanja Sveučilišta Sjever u ovaj projekt. Pokretanje je 2001. godine inicirao dr. sc. Dragutin Feletar, a razlog je bio nedostatak znanstvenih publikacija u regiji. Projekt je zaživio brzo i efikasno, i to zato što sjeverozapadna Hrvatska dotad nije imala ništa slično.

podravina1

U početku se časopis trebao zvati Hrvatska Podravina, no ne želeći se ograničavati samo na Hrvatsku, odluka je promijenjena i rođena je Podravina. Časopis ne treba vezati samo za područje hrvatske Podravine. Izbjegavajući nacionalne okvire, svoje znanstvene korijene ukopao je duž čitavog toka rijeke Drave. Osim hrvatskog jezika, članci su pisani na mađarskom, slovenskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a odatle dolaze i njihovi autori.

Svoju multidisciplinarnost temelji na tome što nije uključena samo jedna znanost: uspostavljena je komunikacija između društvenih, humanističkih i društvenih znanosti. Osim elektroničkog izdanja, vrlo veliku važnost pridaju tiskanju.

„Da se našoj civilizaciji dogodi neka katastrofa, uvijek će ostati tiskani materijali“, izjavio je dr. sc. Hrvoje Petrić.

podravina5

Velik broj napisanih i objavljenih članaka već je pronašao svoje čitatelje. Dosad je objavljeno 270 znanstvenih članaka iz sedam država, i to na pet jezika.

Završnu riječ imao je dr. sc. Petar Feletar koji je istaknuo kako se na Podravinu referiraju od Kalifornije do Rusije. U Sloveniji nekoliko članaka čeka na objavu, no uredništvo prednost daje hrvatskim autorima. Za kraj, pozvao je studente da za objavu pošalju svoje završne radove koji će biti objavljeni ako obrađuju tematiku vezanu uz područje Podravine i zadovoljavaju znanstvenu kvalitetu.

?>