Studentski

Sedmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježava se između 27. travnja i 10. svibnja u 33 europske zemlje.

Fokus ovogodišnjega Europskog tjedna mladih su programi mobilnosti koji mladima mogu pomoći u otključavanju njihova potencijala za zapošljavanje i sudjelovanje u društvu. Drugim riječima, cilj je informirati mlade da će sudjelovanjem u programima mobilnosti razviti vještine i znanja koja će im pomoći da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Glavne teme kojima će se baviti ovogodišnji Europski tjedan mladih su informiranje mladih i osoba koje rade s njima o programima neformalnog obrazovanja koji uključuju i mobilnost (s fokusom na europske programe), naglasak na mobilnosti kao sredstvu ostvarivanja veće zapošljivosti mladih i većem utjecaju mladih na društvo u cijelosti (primjerie, kroz rad s mladima u organizacijama civilnog društva), informiranje mladih o mogućnostima za uključivanje u konzultacije na razini Europske unije (kroz, primjerice, proces strukturalnog dijaloga ili novi kanal EU za participaciju mladih – Laboratorij ideja)

Središnja proslava Europskog tjedna mladih odvijat će se u Bruxellesu, a započet će Europskom konvencijom o radu s mladima, i to od 27. do 30. travnja. Od 4. do 6. svibnja održava se Konferencija o strukturiranom dijalogu, a istovremeno će se 5. svibnja sastati predstavnici Laboratorija ideja iz 30-ak zemalja. Hrvatsku će zastupati Sandra Šimundić koja će predstaviti ideju svog Laboratorija te zajednički s mladima iz drugih zemalja definirati ideje za bolju budućnost mladih u Europi.

Zabavniji dio proslave odvijat će se 6. svibnja kad će Europski forum mladih tradicionalno organizirati YO!Fest ispred Europskog parlamenta, a tom prilikom će se predstaviti primjeri uspješnih projekata realiziranih kroz programe Mladi na djelu i Erasmus+ u posljednje 3 godine.

U Bruxellesu će se tako naći i Elena Bernich iz Agencije lokalne demokracije Brtonigla – Verteneglio te Jasna Petrovska, EVS volonterka, koje će predstaviti najuspješniji hrvatski projekt pod nazivom G.I.L.D. (Get Involved in Local Democracy), nominiran u kategoriji Osnaživanje mladih kroz mobilnost i ostale inicijative.

Veliko finale obilježit će politička debata na visokoj razini, gdje će se susresti svi važni dionici u području politika za mlade. Tada će predstavnici Laboratorija mladih iznijeti svoje završne ideje, a najuspješnijim projektima za mlade bit će uručene nagrade.

Dodatne informacije o ovim i svim ostalim događajima u Europi potražite na Europskom portalu za mlade!

U Hrvatskoj će organizacija Europskog tjedna mladih započeti već u ožujku. Na nacionalnom Laboratoriju ideja susret će se 20-ak mladih iz cijele zemlje, formirat će zajedničku ideju na jednu od ponuđenih aktualnih europskih tema te izabrati svog predstavnika za odlazak u Bruxelles i sudjelovanje na važnoj političkoj debati.

Za vrijeme trajanja Europskog tjedna mladih će u većem broju hrvatskih gradova biti organizirani razni događaji s ciljem informiranja mladih o njihovim pravima kao europskim građanima, a pogotovo o mogućnostima financiranja raznim europskim programima. Ovi događaji bit će organizirani u suradnji s multiplikatorima Eurodeska, a više informacija o tome što će se i kad događati bit će objavljeno na Europskom portalu za mlade.

?>